Vem i hela EU bryr sig om soffliggarna?
Spelar det någon roll att du röstar? Det är klart att det spelar roll. Det vi röstar på i morgon avgör vilka svenskar som ska vara Sveriges röst i Europa de kommande fem åren. Ingen kommer efteråt att bry sig om hur många det var som låg kvar på sofflocket och surade. Däremot får det betydelse om små obskyra och främlingsfientliga partier kan peka på en valframgång på grund av ett lågt valdeltagande.
Nu är det inte troligt att Nils Lundgren kommer att hamna vare sig i en borgerlig eller socialdemokratisk partigrupp i Europaparlamentet. Junilistan kommer med största sannolikhet att ingå i Demokratiernas och mångfaldens Europa, som är en högst blandad grupp av småpartier, bland annat danska Junibevegelsen och brittiska Förenade Kungarikets parti för oberoende.
Det är partigrupperna som förhandlar om talartid i parlamentet, delar upp ordförandeposter och fördelar eftertraktade uppdrag, där man kan driva sina frågor. Att ingå i en stor och respekterad partigrupp ger även stora möjligheter till inflytande. Det är folkpartiets Marit Paulsen och centerns Karl Erik Olsson exempel på, som båda har ingått i den liberala gruppen.
I grunden handlar valet om demokrati och fred. Öppna gränser, ömsesidig förståelse och respekt är en förutsättning för att bedriva handel och upprätthålla goda relationer. I Nyköping hade vi nyligen besök av välutbildade kvinnor från Lettland. När de förklarar att EU är en murbräcka för att kvinnor i Lettland ska få samma rättigheter som män har, förstår vi att EU är värt något, också för oss.
Det viktigaste är trots allt att du röstar, oavsett vilket parti du röstar på. Demokratin är oumbärlig för framtidens Europa. Partier som miljöpartiet och vänstern, som vill att Sverige ska lämna EU, har dock ett annat syfte. De tillmäter inte samhörighet och gemenskap något värde i den union som vi tillhör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!