Vem vet vad Persson tänker göra nu?
Göran Persson har kategoriskt avvisat en folkomröstning med hänvisning till att vi inte har folkomröstat om EU:s fördrag tidigare. En folkomröstning om den nya konstitutionen skulle i praktiken ställa frågan om ja eller nej till EU på sin spets. Får vi en folkomröstning måste Sverige också vara beredd att ta konsekvenserna av ett nej. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna har hittills varit överens om att frågan ska avgöras i riksdagen. Men frågan är hur Göran Persson resonerar nu, när EU-kritikerna i hans eget parti är beredda att ta strid för en folkomröstning.
Statsministern kan ju fundera på olika sätt. Det som talar för att han trots allt kommer att gå sina EU-kritiker till mötes är socialdemokraternas låga opinionssiffror och att partiet just nu seglar i stark politisk motvind. Genom att hålla fast vid ett nej till folkomröstning riskerar han att två nya partier ställer upp i riksdagsvalet, Junilistan och ett feministparti, som splittrar rösterna på vänsterkanten.
I det läget är det frestande för Persson att styra bort frågan även till priset av att Sverige tvingas lämna EU.
Mot en folkomröstning talar att Göran Persson kanhända är en gambler. Med två nya partier är oddsen för en borgerlig övervikt i riksdagsvalet ganska stora. Men Persson kanske räknar med risken att vi får en situation liknande Bildt-regeringens, som tvingades förlita sig på Ny demokrati. Det slutade som alla vet i ett fiasko och skulle i så fall bädda för en ny period av ett långvarigt socialdemokratiskt styre i Sverige.
Vad som verkligen kommer att hända är svårt att förutspå eftersom ingen kan veta hur Göran Persson planerar, dels för sitt eftermäle och dels för sin efterträdare.
Om det förra bekommer honom mest bör han avgå redan i dag. En kvinna som partiordförande skulle radikalt förändra förutsättningarna inför valet 2006.
Catharina Håkansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!