Vem vinner på äldrekluster?
Skilda rapporter har försökt belysa vad som händer samhällsekonomiskt på grund av vår föränderliga åldersstruktur. Färre försörjande skall finansiera fler försörjda! Vill de det?
Många i 55 plus-kategorin har bara fiktiva förmögenheter som är bundna i sitt boende nu och även framöver. Så vad händer när kommunal/landstingsskatten successivt går från 30 kronor mot 60 kronor och pensionerna under samma period går åt motsatt håll från 80 procent mot 40 procent av slutlönen? 55-plussarna måste börja spara, om de kan, för att möta framtiden och kanske inte har råd att köpa tjänster och bidra till tillväxten.
Hur slår detta på kommunens ekonomi, var är kalkylen?
Med tanke på kommunens egen befolkningsframskrivning behöver ingenting göras för att få äldrekluster, man har ju redan prognoserat en ökande äldre försörjd befolkning med 24 procent till år 2015, om man ingenting gör. Det är bara att sätta sig och vänta, det är gratis.
Vad har hänt med strategin att förstärka tillväxt och kommunens ekonomi med att locka framtidsbyggare i åldern 25 till 45 år till kommunen? Har den strategin övergivits till förmån för satsning på äldreinflyttning? Att satsa på något för att någon annan annars gör det låter som ett tunt argument.
Kenneth Dahlqvist
omvärldsanalytiker
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!