Vi måste få ett stopp på ungdomsarbetslösheten

Övrigt2009-05-03 23:16
Replik Johan Persson ung vänster, SN 16 februari. Rör inte anställningstryggheten.
Sex av tio unga stödjer centerpartiets förslag om ungdomsavtal, så gör även drygt hälften av LO och socialdemokraternas medlemmar. Centerpartiet är för riktiga jobb, för nya attityder gentemot företagare och för en verklig välfärd - där ingen faller mellan stolarna. Trygghet är inte bidrag. Trygghet är möjligheten att försörja sig själv. Företagarna är vår tids hjältar. De skapar jobb som ger skattekronor till staten, skattekronor som sen ska användas för en grundtrygghet åt alla.

Temo gjorde på uppdrag av centerpartiet en undersökning 2-8 februari och frågade: Nu finns förslag om att införa en ny typ av ungdomsavtal för nyanställning av unga upp till 26 år. Den som är anställd med ett sådant ungdomsavtal har under de två första åren minskad anställningstrygghet och kan sägas upp med omedelbar verkan. Vid uppsägning utgår då ersättning på 8 procent av den intjänade lönen, det motsvarar en månadslön efter ett års anställning.

Syftet är att fler unga ska få jobb och göra det lättare för företag att anställa. Största stödet fanns bland ungdomar mellan 16-29 år, 64 procent tyckte det var ett bra förslag. Negativa var de som stöder vänsterpartiet.
Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning i december 2005 var 51 000 ungdomar mellan 16 och 24 år arbetslösa. Det motsvarar 10,9 procent av alla ungdomar som befinner sig i arbetskraften. Till detta ska läggas den del av statistiken som räknas internationellt, men inte i Sverige, nämligen de "latent arbetssökande".
Totalt sett omfattar denna siffra 200 000 personer, varav 89 000 är heltidsstudenter som sökt arbete.
Jämför vi oss med övriga EU-länder, faller jämförelsen illa ut för Sveriges del. I början av 2005 var den genomsnittliga ungdomsarbetslösheten i EU:s 15 "gamla" medlemsländer 17 procent.
I Sverige var den 19,2 procent, långt över exempelvis Danmark, Storbritannien och Tyskland.

Sverige står inför stora omställningar på arbetsmarknaden. 40-talisterna som utgör den i särklass största generationen har nu nått pensionsåldern.
Det betyder att allt färre ska försörja allt fler. Samtidigt riskerar vi att utestänga en hel generation unga människor från inträde på arbetsmarknaden.

Eva Andersson (c)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om