"Vi ville skapa en miljö där även männen skulle känna sig välkomna"

Nyköpings nyaste frisör/barberare, Salong Outlaw är inte så macho som namnet kanske kan antyda, tvärtom. Här får både män, kvinnor, gammal som ung plats. Och det är tanken. Hemtrevligt har varit konceptet.

Den hemtrevliga miljön hoppas Mikael och Lotta ska göra att kunderna trivs. – De roliga är när en kund i ena sidan av lokalen börjar prata med en annan på andra sidan. Det är sånt vi gillar. Det ska vara spontant och öppet, säger Lotta.

Den hemtrevliga miljön hoppas Mikael och Lotta ska göra att kunderna trivs. – De roliga är när en kund i ena sidan av lokalen börjar prata med en annan på andra sidan. Det är sånt vi gillar. Det ska vara spontant och öppet, säger Lotta.

Foto:

Övrigt2018-12-06 09:30

De bulliga, illgula klubbfotöljerna är inbjudande, den varma kaminen bredvid likaså.

– Det är så här vi har det hemma och när folk kommer hit vill vi att de ska känna sig hemma, som om de satt i vårt vardagsrum.

Lotta Berg tar en klunk kaffe och tittar på sin man Mikael som brer en ostfralla.

Familjärt och hemtrevligt var deras koncept när de startade frisör-/barberarsalongen i somras och så här långt är de nöjda med resultatet.

Salongen på Västra Kvarngatan lockar både män och kvinnor, men det var egentligen männen de hade i fokus till en början.

– Vi ville skapa en miljö där även männen skulle känna sig välkomna. Jag kan tycka att många andra salonger är gjorda mer för de kvinnliga kunderna, säger Mikael.

Men det är inte därför de tagit det tuffa namnet ”Outlaw”, som både kan associera till vilda västern och MC-klubbar.

– Det handlar mer om att gå sin egen väg, säger Mikael.

– Vi brukade kalla varandra outlaw när vi gjorde något annorlunda, fyller Lotta i.

Och gått sina egna vägar har de verkligen gjort. Lotta har visserligen varit frisör i 18 år, men Mikael kommer från en elektrikerbakgrund.

Allt började egentligen med att Oxelösunds kommun inte beviljade skolskjuts till Lottas dotter.

– Då började jag fundera på vad jag skulle göra. Vem skulle vilja anställa mig med den här skjutsningen av barn hängande över mig? Samtidigt har drömmen alltid varit att driva något eget, säger Lotta.

Mikael längtade även han efter att vara sin egen chef, samtidigt var han lite trött på att vara just elektriker även om det var en trygghet inkomstmässigt.

– Jag såg att han smög iväg med en frisörtidning då och då och när jag såg den här barberarutbildningen så tänkte jag på honom. När jag sedan slängde iväg en fråga på SMS, om vi skulle starta eget, så fick jag ett JAAAAAAAA! tillbaka, säger Lotta och ler.

Makarna höll dock de nya framtidsplanerna hemliga.

– Vi har fem barn tillsammans, fyra som bor omväxlande hos oss, en på heltid, så alla skulle säkert banna oss för att starta eget, säger Lotta.

Tysthetslöftet makarna emellan höll tills julafton då de berättade allt för Lottas lillebror Joakim Nyman, som blev så tagen att han hoppade av sin tjänst vid hemtjänsten för att även han söka in till barberarkursen som startade i januari.

– Jag var ändå på gång att byta yrke. Jag funderade på att bli tatuerare...ja, det kanske syns, säger han leende och tittar ned på sina armar som är översållade av illustrationer.

Hur är det att jobba för sin storasyster, några problem?

– Jävligt häftigt, upp och ned men mest upp. Ibland får man agera storebror, säger han leende.

Makarna Berg tycker inte heller att familjelivet har tagit skada av att de har samma arbetsplats.

– Tvärtom, det gäller bara att skilja mellan arbetsplatsen och familjen, säger Micke,

– Men det är många kvällar vi suttit vid matbordet och pratat jobb, inflikar Lotta.

Att alla har en kreativ bakgrund kan ha bidragit till att de anammat sina nya roller utan problem. Mikael var tidigare engagerad i ett band i Nyköping, Below, Joakim är grafiker och bra på att teckna och Lotta, ja hon är kreativ i allt hon gör.

– Jag har ett kall för det här. Jag har haft så mycket idéer tidigare och det är andra som tjänat på dem. Nu kan jag göra dem i mitt eget företag, säger hon.

– Ja, nu är vi inte anställda utan vi kan bygga upp något från grunden, säger Mikael.

Och idéer har de. Redan till våren kommer det säkert att dyka upp nyheter. Det enda duon avslöjar är att de vill samla allt under ett och samma tak.

– Det gäller att tänka utanför boxen. Som när vi under festdagarna i Nyköping stod och klippte folk i ett tält på gatan, eller när vi samarbetade med andra affärer här runt omkring och gjorde tre makeovers, säger Lotta.

– Och jag åkte på två MC-träffar och plockade med mig alla mina rakgrejer. Jag rakade män till efter midnatt och det var väldigt uppskattat.

Att det blir allt populärare att ha skägg har för övrigt gjort att de hittat en bra nisch också på företaget. Med tre barberare i salongen

– Lotta tog även hon ett gesällbrev som barberare – finns det också alltid tid över att få sitt skägg ansat.

– Det är något som fler och fler män unnar sig. Det där vilda skägget är på väg bort, nu ska det vara välskött, säger Mikael.

Men vad som får alla i salongen att gå hem med lyckliga leenden på kvällen är den sociala biten.

– Alla samarbetar med alla, alla pratar med varandra och kunderna verkar trivas, säger Mikael.

Skäggtips

Först och främst; vårda skägget med bra produkter.

Bra rengöring, bra oljor, alternativ balsam, är ett måste.

Underhåll det regelbundet. Var 4–6 vecka kan det vara bra att gå till en barberare för en rakning/klippning.

För att få ett välmående skägg måste man se till att huden under skägget mår bra. Det kan man göra på många sätt: använda oljor, borsta det, helt enkelt få i gång blodcirkulationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om