Vidden av oljeolyckan ännu inte klarlagd

Den akuta fasen är över, men ännu återstår mycket arbete. Ingen vet säkert vad torsdagens olycka i ÖSB:s bergstäkt vid Slinderskogen får för konsekvenser.Läget är oklart. Hur mycket olja har kommit ut i grundvattnet? Hur långt har den hunnit sprida sig?

Övrigt2003-03-31 22:03
I helgen har totalt 200 kubikmeter sten och grus schaktats bort från platsen där grävmaskinen brann och oljan rann ut. Dessutom har man grävt en provgrop mellan oljeutsläppet och vattenverket vid Källvreten, cirka 20 meter från olycksplatsen.

I går inspekterades den av tekniska utskottets ordförande Yngve Hurtig (s), kommunens miljöansvariga Emma Henriksson samt Jerry Classon och Maria Kavcic på tekniska kontoret.
Vi har också spolat rent urberget i botten av gropen, men olja fortsätter att sippra fram ur springorna. Däremot har ännu ingen olja nått provgropen , säger Kavcic.
Det senare är ett gott tecken. Men riktigt säker på vattnets vägar kan ingen vara. Pumparna vid vattenverket hålls fortfarande avstängda. Absol, ett torvliknande ämne med förmågan att suga upp petroliumprodukter men inte vatten, har strötts ut i gropen där oljan finns.

Nästa steg kan vara att sänka grundvattennivån i gropen. Då bör förhoppningsvis det oljeskadade vatten som hunnit rinna iväg mot vattenverket sippra tillbaka till olycksplatsen. Men något beslut har inte tagits än.
En ljusglimt är att vattenledningarna mellan Trosa och Vagnhärad för fem år sedan kopplades ihop och att en tryckstegringsstation byggdes i Västerljung. Avsikten var just att minska kommunens sårbarhet i situationer som denna.

Det var en jäkla tur att vi gjorde den investeringen. Vi har kollat nivåerna i vattentornen under helgen och det verkar som om Sörtunaverket har kapacitet att försörja även Vagnhärad och Västerljung. Åtminstone så länge folk inte vattnar sina gräsmattor, säger Yngve Hurtig.
Enligt tekniska kontoret i Trosa är den akuta fasen efter olyckan avklarad. Men ännu återstå mycket arbete. Räkna också med juridiska följdverkningar. Vem bär ansvaret för olyckan? Vem ska betala?
Kommunalrådet Greger Tidlund (s) ifrågasätter säkerheten i bergstäkten och det lämpliga i dess placering i ett vattenskyddsområde.
Jag vet inte vilka lagliga möjligheter vi har att stänga verksamheten, men jag ska arbeta för det om möjligheten finns. Alternativt måste ÖSB vidta åtgärder för att skydda dricksvattnet, säger han.
Jonas Björnstam
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om