Viktigt att kombinera teori och praktik

Blandningen av teori och praktik är det vinnande konceptet med arbetsplatsintegrerat lärande, anser Martin Vrethammar, projektledare i Regionförbundet Sörmland.

Martin Vrethammar är projektledare för APIL i Regionförbundet Sörmland.

Martin Vrethammar är projektledare för APIL i Regionförbundet Sörmland.

Foto: Privat

Övrigt2018-04-09 05:59

Eleverna som är med i projektet arbetsplatsintegrerat lärande, APIL, har olika studiebakgrund, men även lågutbildade har genom projektet chansen att klara en undersköterskeexamen.

– Vi vet att en gymnasial utbildning är ganska tuff även för dem som har Svenska som andraspråk grund. De som är med i projektet kan ha SFI på c eller d nivå, säger Martin Vrethammar.

Fortfarande är svenskan den stora svårigheten med gymnasieutbildningen. På APIL, läser eleverna vårdprogrammets omsorgsämnen på fyra terminer i stället för på tre terminer som det reguljära vårdgymnasiet gör.

– Det är tufft att klara utbildningen, men vi ser att blandningen av teori och praktik är viktigt. Att eleverna får använda språket i praktiken och får knyta kontakter på en arbetsplats ökar motivationen, säger Martin Vrethammar.

En viktig uppgift har också de språkombud som är handledare på arbetsplatserna.

– Det är undersköterskor som fått en utbildning genom oss och som eleverna sedan går dubbelt med under hela sin praktik. De ska se till att eleverna verkligen förstår vad som sägs. Det är väldigt viktigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om