Vilken bilpendlare villstiga upp före fem?

Övrigt2006-01-03 20:59
En 20-lapp fick var sjätte bilist att ställa bilen hemma. Det är svårt att dra några bestämda slutsatser efter trängselskatteförsökets första dag i Stockholm. Men en sak kan alla vara överens om, vare sig vi är för eller emot trängselskatter, att ekonomiska drivkrafter har stor betydelse både för vårt eget och för företagens beteende.

Den morgonpigge kunde konstatera att många i Stockholms kranskommuner kom till jobbet tidigare än vanligt denna dag för att undvika trängselskatt som börjar gälla från halv sju på morgonen. Däremot är det osäkert hur många av alla 11 000 bilpendlande sörmlänningar som valde att stiga upp före klockan fem för att slippa avgiften.

Ur ett Sörmlandsperspektiv är trängselskatten sannolikt negativ, i alla fall för Nyköping, Trosa och Gnesta som alla satsar på att vara bra kommuner för pendlare. Många familjer som har bosatt sig i Sörmland och som pendlar till jobbet får nu räkna med att punga ut med 900 kronor i månaden eller mer eftersom de flesta är hänvisade till bilen. Regionförbundets mätningar visar att knappt 20 procent av alla som pendlar över länsgränsen utnyttjar den dåligt anpassade tågtrafiken.

Trängselskatten är inte heller bra för företagen i Sörmland, eftersom en stor del av dem gör affärer norr om Mälaren. Att behovet av nord-sydliga förbindelser är viktigt för hela Sörmland understryks även i Regionförbundets yttrande till Vägverket där sörmlandspolitikerna kräver åtgärder på exempelvis väg 55 (Norrköping-Uppsala) och byggande av en förbifart väster om Stockholm. Försämras dessutom ett redan dåligt företagsklimat i huvudstaden slår det tillbaka på jobben också hos oss.

Det är helt nödvändigt med en bättre miljö och färre bilar i huvudstaden. Men problemet är att trängselskatten, som den nu genomförs, är illa genomtänkt, dåligt förberedd och blundar för vilka effekter den får i övrigt.

De största vinnarna på trängselskatten är de som bor och arbetar i Stockholms innerstad, med kraftigt subventionerade hyror och cykelavstånd till jobbet. På förortsborna och pendlarna från andra län läggs nu ytterligare en tung kostnad.

Av den anledningen vore det inte mer än rätt att alla i berörda kommuner, även utanför Stockholms län, får vara med och säga sitt när frågan i höst ska avgöras i en folkomröstning.

Catharina Håkansson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om