Vinstfobier lever kvar i S-retoriken

I efterspelet till S-kongressen heter det att partiledningen lyckades lotsa ­igenom ett ja till vinstdriven verksamhet i vård, skola och omsorg. Om det vore så väl.
Tyvärr är det ett ja med så många brask­lappar att det mest låter som ett nej.
Socialdemokraternas fobiliknande inställning till det vinstdrivna dröjer sig kvar.

Övrigt2009-11-03 05:00

Att skrämma väljarna med det illasinnade ”vinstintresset”, det privata, är ett fulspel som vi har sett förr, senast i valrörelsen 2006. Det gör att en S-politiker måste antyda att vinster är något ot'äckt, även för den som säger ja till vinst i vård, skola och omsorg. Det är just därför som partiet aldrig är trovärdigt när det försöker krama entreprenörer och småföretagare. Det entreprenörsvänliga har hittills haft mycket kort hållbarhet.
Den som lyssnade på talare efter talare på S-kongressen fick snart klart för sig att så många S-politiker anser att ägare till vårdföretag eller friskolor är hänsynslösa egoister som enbart vill berika sig själva på företagets bekostnad. Det är på många sätt ett tragiskt synsätt. Här har vi generationer av politiker som helt har missat varför svenska företag blivit exportsuccéer och varför marknadsekonomin är så överlägsen planekonomin.
Den som skapar och delar ut vinst i ett företag inom vård, skola och omsorg är ingen egoist som offrar kvaliteten i företaget. Det fungerar inte så. Den skola som levererar usel utbildning lockar inga elever – om inte kommunen har sagt nej till konkurrens, vill säga. Den omsorg som erbjuder undermålig service och magert utbud blir av med sina patienter. Uthållig vinst är bara möjlig för den som klarar av att erbjuda prisvärda produkter och tjänster. Det är inte en slump att kombinationen privat företagande och konkurrens utvecklar ekonomier. Eller driver på löneutvecklingen.
När ett företag ordnar utbildning eller vård på ett mer kostnadseffektivt sätt får vi mer för skattepengarna. För att det ska lyckas måste man erbjuda kompetens och kvalitet. Det blir hårdare konkurrens om kompetenta undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, lärare och skolledare.
Den som tar stora risker med egna pengar ska så klart kunna bli rik när företaget går bra. De vinster som tas ut, exempelvis i form av aktieutdelningar, stimulerar svensk ekonomi på ett positivt sätt. Vinster skapar nytt riskkapital och ger underlag till nya idéer, fler jobb och fler företag.
För att privata företag ska lyckas inom sjukvården, inom skolan eller inom omsorgen, måste de erbjuda god eller bättre kvalitet till samma eller lägre kostnad än vad det offentliga förmår. Det är en vinst för samhället.
Olof Jonmyren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om