Viruset kräver närkontakt för att smitta människor

Det dödliga H5N1-viruset smittar från fågel till fågeloch kan även överleva ett par veckor i fågelavföring.

Övrigt2005-10-14 23:31
För att viruset ska spridas från fågel till människa krävs närkontakt med de sjuka fåglarna. Så har varit fallet med de dödsfall hos människor som inträffat i Asien. Även fågelavföring sprider smittan.
Lite fågelskit på skon gör inget, men ska man rensa ut en hel fågelfarm och göra rent bör man ha munskydd. Om man skulle få för sig att göra sushi på smittad kyckling finns en risk att få i sig viruset, men inte om köttet upphettas ordentligt, säger säger Mia Brytting, docent i virologi på Smittskyddsinstitutet.
Viruset dör i temperaturer över 70 grader. Just nu råder importstopp för kött, ägg, fjädrar och levande fjäderfä från Turkiet och Rumänien. Samma importförbud finns sedan tidigare för delar av Asien, för att minimera riskerna.
H5N1 har troligen sitt ursprung i vilda sjöfåglar, och har utvecklats till en aggressiv form i tamfåglar. Fågelinfluensan i Asien har även smittat andra djurarter. Enstaka djur har dött men viruset har inte spridits vidare.
Fågelinfluensa är en droppsmitta som sprider sig via inandning till luftvägarna, men till skillnad från vanlig influensa går viruset också till andra delar av kroppen. De människor som har insjuknat får infektion i hela kroppen med feber, huvudvärk, hosta och svår lunginflammation. Även lever, njurar och tarm påverkas. I två fall har den gett hjärnhinneinflammation.
Men för att få en spridning människor emellan krävs stora förändringar, flera mutationer, av viruset. I dag är viruset inte anpassat till människor.

Vad som händer vid sådana mutationer är oklart viruset kan bli mildare, men också aggressivare. Virus kan också ändra sig flera gånger.
I USA har man tagit fram en prototyp till ett vaccin mot en eventuell influensa, som baserar sig på hur H5N1 ser ut. Det är däremot ingen garant för att det har full verkan den dag en världsomfattande pandemi bryter ut.
Vi arbetar med att ta fram ett vaccin då det händer. Vi vet inte vilken stam som slår till när den kommer. Men även en vaccintyp som är producerat på en lite annorlunda stam fungerar hyfsat, även om det inte ger fullt skydd, säger Mia Brytting.
Antivirala mediciner mot influensa fungerar som skydd för att virus får fäste och begränsar spridning från patient till patient. Medicinerna ska börja användas inom 48 timmar efter det att man blivit smittad och sedan fortsätta användas under hela den tid viruset finns kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om