Visst ska vi ha modetatt våga lära av andra
Förändringsbudskapet i svensk politik står den borgerliga alliansen för. Socialisterna kramar systemen och skäller på alla som säger att det borde gå att göra bättre och effektivare. En konfliktyta har märkligt nog kommit att bli frågan vi kan lära något av andra länder. Sverige har genom historien varit beroende av idéer utifrån som omsatts i egna framgångar. Länder som isolerar sig mot utvecklingen, tappar fart och kraft. Man gör ett förödande fel om man tror att de egna lösningarna alltid är överlägsna andras. En viktig utmaning för den som verkligen vill förändra är att komma över självgodheten och se hur andra jobbar. Kombinerat med de egna färdigheterna kan det bli rena kassakon. Men man måste våga förändra och försöka.
När centerpartiet höll distriktsstämma i Nyköping i lördags var det i andan av ett parti som verkar för förändring. Som talar om nya lösningar på gamla problem. Med EU-parlamentarikern Lena Ek på plats kom hennes inlägg att handla om modet att lära av andra och att kunna se de egna möjligheterna att bistå andra.
En del av diskussionen kom naturligtvis att beröra ungdomsarbetslösheten, där Sveriges siffror är ungefär lika usla som Frankrikes, medan ett land som Danmark - utan den omständliga arbetsrättslagstiftning som den svenska regeringen hävdar löser alla problem - ståtar i Europatoppen. Lena Ek pekade också på nya möjligheter att sälja svenska idéer och kvalificerade kunskaper till ett törstande Europa. När ryske president Vladimir Putin stängde gaskranarna till Ukraina, drog hela EU efter andan. Unionens beroende av rysk gas visade sig utgöra en allvarlig huvudvärk.
Därför talar EU numera högt om behovet av att säkra lokalt och regionalt producerad energi, vilket skapar en guldsits för dem som besitter viktiga kunskaper och idéer inom bioenergiproduktion, som den svenska jordbruks- och skogsindustrin.
Men det gäller att vara på alerten. Lena Ek framhöll, som exempel, att Storbritannien idag köper upp stora reserver av energiskog, inte minst i Sverige. Halva Europa behöver ställa om sin energiproduktion i en nära framtid, vilken marknad!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!