Wushu en liten sport med mycket historia

Minsta lilla felaktiga vinkel med fingertoppen ger poängavdrag. I den kinesiska kampsporten nanquan är det en pedantisk presentation som gäller. Det är kanske därför Nyköpings Wushuförening inte har så många medlemmar ännu.

Övrigt2006-11-14 23:24
I filmerna kallas det kung fu, men det som Jet Li och Jackie Chan sysslar med i sina filmer och Bruce Lee sysslade med är egentligen den kinesiska kampsporten wushu, som i sin tur innehåller många olika undergrupper där även tai chi och chigong finns med.
Ordet kung fu är egentligen missvisande eftersom det bara betyder att man har uppnått en viss skicklighet inom sitt området. Och det kan lika gärna gälla författande eller matlagning som idrottande.
I Föreningshallen i Nyköping är det träning tre gånger i veckan. Mikael Pettersson och Tord Nilsson håller i varsitt träningspass. Först är det nybörjarnas tur, sedan är det dags för de som hållit på lite längre.

Mikael började med wushu för 19 år sedan. Än är han inte på långa håll färdiglärd.
Jag hade kanske kommit längre om jag börjat med taolu från början, eftersom det är där man lär sig de olika rörelserna, men jag började med sparring i stället, sanshou, säger han.
Vi baserar vår träning på en blandning av tekniker från både taulo och sanshou för att skapa den bästa variationen och mångsidigheten. Det innebär att grundträningen alltid finns med i träningspassen för att hela tiden förbättra och utveckla teknikerna och deras användning.
Även i wushu kan man använda sig av vapen; käpp, tredelad käpp, svärd eller spjut. Vapnen är specialtillverkade och trots att wushu är en sådan tyst sport man använder inte rösten lika mycket som i karate vid attackerna så vill man att till exempel svärdet ska låta vid vissa rörelser.
Det är gjort tunnare vid spetsen, säger Tord och visar.
Svärdet dallrar till och låter som ett fejkat åskoväder.

Dräkten Mikael bär är en traditionell träningsutstyrsel i bomull. Det är viktigt med de sju knapparna längst fram. På träning är det uddar vid benen som gäller, vid sparringmatcher kortbyxor. Helt klart en kinesisk touch på det hela.
Silkesdräkten har vi bara på tävling, säger Mikael Pettersson.
Nybörjarna nöjer sig med mjuka träningskläder och gymnastikskor.
Så här långt in på träningspasset har nybörjarna kommit till den första rutinen. En serie invecklade rörelser som ska sättas ihop till ett stycke. Mikael går runt och korrigerar hand- och fotvinklar.
Tord visar på datorn i en kort videosnutt hur en mästare gör samma rutin. Nyköpings wushunybörjare har helt klart en bit kvar till den nivån.

Under Mao Zedongs era så samlades alla kinesiska stilar ihop till två olika kategorier. Allt för att kunna sprida sporten utanför gränserna. Det blev den mer fysiska och explosiva nanquan, som också kallas den södra stilen och changquan den norra stilen, som man kan se exempel på i filmer som Crouching Tiger, Hidden Dragon. En snabb, danslik sport, som för tankarna till en balettuppvisning.
Vi har planer på att börja med den stilen också, men när. . . det vet jag inte, säger Tord Nilsson. Dock skall man vara medveten om att det tar lång tid, flera år, att bli duktig på nanquan.

Wushu har funnits i Sverige i drygt 30 år. Det finns runt 3 500 utövare. En ganska låg siffra med tanke på att det finns så många underavdelningar av sporten.
En av anledningarna tror Mikael Petterson beror på att sporten är så extrem vad gäller noggranheten.
Man måste ha hundra procentig kontroll på sig och sin kropp. Det finns andra kampsporter där man också måste vara väldigt precis i sina rörelser, med det är nästan värre i wushun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om