Ytterkant kan bli närkant

Övrigt2012-11-07 05:00

!Det är ju inte precis en ödemark vi talar om, sade Göran Benedicks (FP) och blickade ut över måndagskvällens fullmäktigeförsamling. Han hade fått vänta i 63 dagar på svaret från kommunalrådet Johan Rocklind (S) om neddragningarna i busstrafiken i Gnesta kommun.

I svaret pekade Rocklind på länstrafikens usla ekonomi samt att dess nya organisation tydligen har komplicerat det mesta. Därför menade han att turerna norrut från Laxne över kommungränsen, exempelvis, har fått stryka på foten. Trafiken mellan Gnesta och Laxne kommer däremot att bli tätare, lovade han.

Frågan som Benedicks för upp på bordet är relevant. Om prognoserna stämmer så kommer Sörmland att vara ett inflyttningslän de närmaste 20 åren. Gränskommunerna till Stockholm har mycket goda chanser att växa befolkningsmässigt. Urbaniseringen drar människor närmare huvudstaden – och till kommunerna runtomkring. Å andra sidan kommer det att krävas kloka vägval och ett visionärt planerande om landsbygdens potential ska kunna maximeras lokalt i form av nya invånare. Precis som Stjärnhov i väster och emellanåt även Björnlunda, räknas Laxne till kommunens ytterorter och dessa får verkligen kämpa om inflyttarna. Sämre kollektivtrafik är en usel draghjälp.

Fast Laxne utgör nu bara ytterkant i ett Gnesta kommun-perspektiv. Det är ingen öde ände. Det är nära till motorvägen E20, på andra sidan kommungränsen till Strängnäs. Nykvarn och Stockholms län ligger inte många kilometer bort. Förutsättningarna som inflyttningsområde är hyfsade – i ett tillväxtperspektiv.

Där finns potential för en växande storstadsnära pendlar- och småföretagarbygd – men det kräver bättre digital infrastruktur, bättre vägar och kollektivtrafik. Som många andra områden har norra Gnesta kommun i decennier betalat ett avfolkningspris när småorterna blivit mindre. Men ytterkant kan bli närkant. Först måste blickarna lyftas bortom dagens gränser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om