Ytterligare riskanalys
Som vi framhöll i vårt förra inlägg kan det uppstå en brandstorm vid en frigörning av LNG, om denna antändes. Detta medför att vindar av storm- eller orkanstyrka uppstår i marknivå riktade in mot eldhärden. Skador i omgivningen blir alltså liknande eller värre än de i Hamburg och Dresden.
Ett annat fenomen som det också finns risk för är en våldsam explosion av så kallad FAE-typ (Fuel-Air-Explosive). FAE-vapen utvecklades av bland andra USA och Sovjet under kalla krigets dagar och är således verkansmässigt relativt välkänt.
Verkan här kan uppstå genom att NLG, som ju är ett bränsle, vid frigörning i samband med en terrorattack blandas med den omgivande luften. Om denna blandning antändes, uppstår genom detonation mycket höga tryck
i omgivningen vid laddningar på cirka 40 kilo i en kanister uppstår en tryckvåg som på ett tiotal meters avstånd uppgår till 2 000 kpa, vilket torde vara förödande för installationer och människor i närheten (100 kpa = 1 atö).
Det torde vara uppenbart att en antändning vid terrorhandling kommer att ske.
Både brandstorm och FAE är välkända begrepp i totalförsvarssammanhang. Se bakgrund i Skyddsreglemente för försvarsmakten 1991 eller Vapenverkan 1983 från FOA.
Det skall noteras att mängden brännbart material i NLG-fallet är väsentligen större än vad som finnes i konventionella vapeninsatser.
Hans-Göran Thorén
tidigare krigsplacerad vid f d CIVO/MILO-Mitts skyddcental inom totalförsvaret och således väl insatt i verkansfrågor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!