Yttre och inre skydd måste alltid fungera

Övrigt2012-10-10 05:00

Ett stort antal Greenpeace-aktivister tog sig i går in på två svenska kärnkraftverk utan lov. Det här går att reagera på lite olika. Blir du upprörd över att de tog sig in utan tillstånd eller att de kunde ta sig in utan tillstånd?

Kärnkraftverken står för en viktig del av den svenska energiförsörjningen – när de väl är i gång och inte håller på med underhåll vid tidpunkter som bara råkar påverka elpriset uppåt. Efter Fukushima, Harrisburg och Tjernobyl bör alla vara införstådda med riskerna med kärnenergin. Om något går åt pipan är det mycket allvarligt.

Säkerheten är alarmerande bristfällig när 70 aktivister med hjälp av stegar kan ta sig in på både Forsmark och Ringhals, tycker Greenpeace Sveriges chef Annika Jacobsson. Miljöminister Lena Ek (C) är kritisk.

Från ägaren, statliga Vattenfalls sida är svaret att säkerheten fungerar som den ska. Det yttre skyddet ska betraktas som en första vallgrav, ett hinder in och ett hinder ut. Det ska göra det lättare att omhänderta dem som tagit sig in på området.

Så länge det handlar om obeväpnade aktivister är hotet begränsat och slutar med ”bara” olaga intrång. Men om det hade varit mer farliga individer? Greenpeace sätter kärnkraften på prov.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har ett byråkratitungt namn, men sysslar med potentiellt livsviktiga frågor. Är det svenska samhället organiserat så att det klarar de påfrestningar som en svår kris skapar?

Ett terrorangrepp mot svensk kärnindustri skulle vara en sådan påfrestning. Det är låg sannolikhet att en attack skulle ske, men yttre och inre skydd måste alltid fungera. Inget får missas.

Risken för en allvarlig händelse i ett svenskt kärnkraftverk kan inte uteslutas, noterar myndigheten i samband med att den lyfter fram nationella risker (2011). Samtidigt påpekas att risken för ett radioaktivt utsläpp av mer begränsad karaktär är högre – och radioaktiva risker finns på fler platser än just vid kärnkraftverk.

Är det för lätt att ta sig nära ett svensk kärnkraftverk? Det var inte farligt nära, enligt Vattenfall, men ändå, några av inkräktarna bar med sig cyklar. Kravet på omfattande säkerhetsmarginaler kan därför inte understrykas tillräckligt noga.

Med tanke på att regeringen för energiförsörjningens skull har öppnat för att gamla verk ska kunna bytas ut mot nya, är säkerhetsfrågan kring kärnkraftverk och slutförvar lika långsiktig som aktuell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om