– Sveriges ambassad i Tirana följer ärendet och stödjer mannen konsulärt, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

UD bekräftar inte identiteten men säger att en svensk man i 20-årsåldern hemmahörande i Götaland gripits på gränsen mellan Albanien och Montenegro, misstänkt för vapensmuggling. Albanska tidningar har dock publicerat namn på svensken. Han kommer från Östergötland men har varit placerad på ett HVB-hem i Oxelösund.

Enligt Diana Qudhaib har personal från den svenska ambassaden besökt mannen i häktet.

21-åringen greps på en buss på väg från Albanien till Tyskland. Enligt den albanska polisen hittades pistolerna i mannens väska i en rutinkontroll på gränsen mellan Albanien och Montenegro.

Albansk press rapporterar att 21-åringen uppger att han fått vapnen från en okänd person. Han förklarade samtidigt att han är arbetslös och inte har pengar till studier.

Den albanska polisen skriver på sin hemsida att de skärpt kontrollerna vid gränsen för att stoppa vapen- och drogsmugglare. De använder drog- och vapenhundar för att leta igenom bagaget i turistbussarna.

I februari i år dömdes 21-åringen i Nyköpings tingsrätt till villkorlig dom för bland annat bedrägeri, skadegörelse och narkotikabrott.