Nyligen inträffade en olycka i trapphuset till ett av Kustbostäders flervåningshus i Oxelösund. En äldre oxelösundare skulle gå ut och föll i trappan när hon bar ner sin rullator. Hon fick hjälp av några av sina grannar som även larmade ambulans som förde henne till sjukhus.

Kustbostäders vd Per Koman Alm nåddes av händelsen via ett inlägg på sociala medier.

– Det är tragiskt när sådant här händer. Man kan konstatera att det finns ett stort behov av hissar i våra fastigheter, säger han.

Annelie Andersson är dotter till den äldre kvinnan som ramlade i trappan då hon bar på sin rollator.

– Det är bättre, hon fick inga allvarliga skador, så hon är hemma nu. Men det kunde ha gått riktigt illa. Jag vill att det ska komma fram att Kuststäder var väldigt tillmötesgående och hjälpte min mamma med att få en nyckel till förrådet som finns utanför ytterdörren, så att hon kan ha rullatorn där, berättar hon.

Då och då skickas det ut lappar till hyresgästerna om att det inte är tillåtet att ha saker i trapphusen.

– Det här är något vi gör regelbundet och det är samma regler som gäller för alla flerbostadshus. Man får inte ställa cyklar, barnvagnar eller rullatorer i trapphusen på ett sätt som kan förhindra en utrymning i mörker, säger Koman Alm.

Hur ska någon som är äldre lösa en sådan här situation?

– Man får ställa sin rullator på de platser som är anvisade för barnvagnar eller cyklar och om man har hiss går det förstås att ta in den i lägenheten. På några ställen har vi även mindre utrymmen för rullatorer.

Koman Alm berättar att just fler hissar inom Kustbostäders bostadsbestånd är något de jobbar med.

– Vi har fått ett tillskott med 100 lägenheter som kan nås med hiss de senaste åren och det arbetet fortsätter. Vi har fått ett ägardirektiv att 34 procent av lägenheterna ska nås med hiss 2027. I dag är det 24 procent av lägenheterna som har hiss.

Närmast planerar Kustbostäder att bygga en hiss i ett av loftgångshusen i Sunda, troligtvis börjar bygget under våren.

– Vi har även tittat på att bygga en hiss på Oxelögatan, men det är svårt att få in anbud. Eller rättare sagt ett tillräckligt bra bud. Byggkonjunkturen är fortfarande pressad. Sedan är det inte billigt att bygga en hiss, det kostar någonstans mellan 4–5 miljoner kronor för ett trapphus där det oftast finns nio lägenheter, säger Koman Alm.

Vad ska man göra om man känner att man är i behov av att bo i hus med hiss eller på markplan men inte gör det i dag?

– Man kan kontakta oss så försöker vi kanalisera dem som behöver hiss till hisshusen. Det går att kontakta uthyrningen och ha en dialog om det så att de husen utnyttjas på ett bra sätt.