– Det här ser ju egentligen ganska fint ut, säger oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) när han tittar in i det kaklade duschrummet i ett av omklädningsrummen i Ramdalsskolans sporthall.

Själva gymnastiksalen ser heller inte anskrämlig ut, men enligt en rapport så döljer sig en rad brister under ytan. Fuktskador, läckage och ventilationssystem som behöver bytas ut, för att nämna några punkter. Alliansen vill att sporthallen ska prioriteras av kommunen – och ställer det emot att majoriteten skjutit fram den investeringen – men lagt in en investering på 22 miljoner för en ny restaurangbyggnad vid Läget.

– Politiken måste prioritera. Jag tycker också att det är jättebra med en bra restaurang vid Läget men man får se till vad som är viktigast – och det är vård, skola, omsorg – och hälsa, säger Bo Höglander (C).

Tillsammans med sina Allianskollegor i Liberalerna och Kristdemokraterna anser de att sporthallen bör prioriteras. Göran Bernhardsson (KD) har med sig kommunens budgetsammandrag från de senaste åren och visar att sporthallsinvesteringen skjutits på framtiden, medan investeringen för en ny restaurang dykt upp för 2019 och 2020.

Kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) tycker dock att det är märkligt att ställa Ramdalsskolans sporthall mot en ny restaurang.

– Läget är en investering i sig. Något vi sett att vi behöver gå in och göra för att stärka vår attraktivitet. Det är dessutom något vi kan få in pengar på genom hyresavtal med en krögare, säger Fredriksson.

En investering i Ramdalens sporthall har länge legat i budgeten – men skjutits fram. Anledningen som Fredriksson anger är stora investeringarna i en ny skola på Frösängs gärde och en ny avdelning med särskilt boende på Björntorp.

– Det är investeringar som naturligtvis går före, säger Fredriksson.

Nu ligger sex miljoner kronor som projekteringsmedel till sporthallen i 2020 års budget.

– Vi måste gå in och titta på exakt vad som behöver göras. Om vi ska renovera den eller bygga helt nytt, fortsätter hon.

Den styrande majoriteten och Alliansen har dock mycket gemensamt i frågan. Båda vill ha en fungerande sporthall vid Ramdalen. Och båda vill ha en bra restaurang vid Läget. Bergentoft är inte heller helt säker på hur det senare ska lösas.

– Jag vill fråga näringslivet om någon är intresserad och vill bygga en restaurang privat. Samtidigt är det en svår fråga om kommunen ska avyttra den här marken, men jag är öppen för att diskutera det, säger han.