– Det känns fantastiskt roligt, sade Anna-Lena som även hade med sig maken Mats Hallberg och brorsbarnen Kalle 10 år och Anton 9 år till den gamla försvarsanläggningen på Femöre.

Per Rödseth är ordförande och museichef för Femörefortet och har varit med sedan starten år 2003 då Fortifikationsverket lät föreningen ha provöppet i den underjordiska anläggningen en sommar. Det blev en succé med över 10 000 besökare och föreningen Femörefortet fick grönt ljus att ansvara för museiverksamheten. Sedan dess har besökarantalet varierat mellan fyra- och åttatusen besökare per sommar.

– Under Kalla kriget fanns det hundra anläggningar av det här slaget i Sverige. Men i dag finns bara den här på Femöre kvar, samt Hemsö fästning i Härnösand, den är också komplett precis som Femörefortet, berättar Per Rödseth.

Vad som styr besökarantalet kan inte Per Rödseth svara på även om han tror att vädret spelar roll. Då anläggningen håller 16 grader oavsett årstid har man i sommar försökt marknadsföra den svala anläggningen. Och ännu är det inte försent att hitta svalka i de underjordiska utrymmena. Fortet är öppet dagligen till och med söndag, därefter varje helg.

– Vi har sju guider i sommar vilket är rekordmånga och flera av guiderna återkommer varje sommarlov, så jag tror de trivs att jobba här.