– Jag har funderat en hel del på nära vård och hur vi ska arbeta för att klara omställningen till denna. Vi behöver arbeta tätt tillsammans med Region Sörmland. Det vill säga att vi tillsammans fokuserar på individens behov och förutsättningar för att skapa trygghet och därmed anpassa insatserna på bästa sätt för den enskilda. På så sätt används de offentliga verksamhetens resurser också mer smart. Vården och stöden som individen behöver ska kunna erbjudas i hemmet, säger Kristina Tercero.
En annan aspekt som går i samma linje som Kristina Tercero ser som möjlighet till förbättring är anhörigstöd och digitala lösningar.
– Det är något som är jätteviktigt. Att anhöriga ska orka. Vi kanske behöver titta på nya tjänster som erbjuder hjälp till dem som har sina närstående hemma längre. Att utveckla en typ av fritidsverksamhet dit brukare som vårdas av närstående kan åka kan också vara en möjlighet.
Hon fortsätter:
– Skatteintäkterna minskar, färre ska försörja fler. Då måste vi hitta smarta och trygga lösningar. Att då gå över till digitala tjänster som frigör de händer som behövs i vården ser jag som en bra lösning. Att möjliggöra digitala tillsynsbesök, istället för att åka fram och tillbaka, säger Kristina Tercero.
Att börja under en pandemi har inte varit lätt. Utmaningar dyker upp dagligen. Tercero känner sig dock trygg med den erfarenhet hon har.
– Det är naturligtvis mycket svårare att tillträda under en pandemi. Fokuset nu ligger på att hindra smittspridning samt följa de nya direktiven. Samtidigt måste jag säga att jag fått ett otroligt bra omhändertagande här. Det ha gjort det lättare att komma in i verksamheten. Jag är också van vid att jobba i vård och omsorg sedan tidigare, vilket underlättar.
Diskussioner hur man ska hantera personalbyten i äldreomsorgen under pandemin förs ofta. Men det är inte lätt, berättar Kristina Tercero.
– Personalen måste vara hemma så fort de är lite snuviga. Därför kan det bli omställningar. Jag vet att enhetscheferna kämpar för att hålla nere antalet personer hos våra brukare.
Vidare förs diskussioner kring digitala besök på äldreboenden i Oxelösund nu när besök avråds.
– Vi tittar just nu på att våra brukare ska få möjlighet till digitala besök under den här tiden som vi starkt avråder från besök. Det är en fantastisk lösning som möjliggör social kontakt med deras familjer.