Oxelösunds hamn vill bygga en naturgasterminal på sitt område och därför håller Oxelösunds kommun nu på att ta fram en detaljplan. Planförslaget ställs ut för granskning en andra gång, bland annat på kommunens hemsida och i fysisk form på Koordinaten och kommunhuset. Chansen för oxelösundarna att tycka till finns fram till den 16 april.
Naturgasterminalen planeras till lageryta D i den östligaste delen av hamnen. Hanteringen av naturgas är inte riskfri och bland annat har boende i Gamla Oxelösund reagerat kraftigt emot att deras bostäder hamnar nära en sådan här verksamhet.
Göran Deurell är kommunens planarkitekt och ansvarig för detaljplaneprojektet. Han menar att det förändrade planförslaget minskar riskerna avsevärt.
- Man har minskat dimensionen på hur mycket flytande naturgas som kan finnas i ledningen mellan fartyget och cisternen och även mellan cisternen och järnvägsvagnen. Sedan har man placerat cisternen längre in i hamnområdet för att minska riskerna för Sandvikens småbåtshamn och Gamla Oxelösund, säger han.
- I och med det här blir det helt nya riskkurvor. Det är en stor förbättring och i och med det här kan i stort sett hela småbåtshamnen finns kvar, fortsätter han.
En sak som förändrats i det nya planförslaget är att man ökat den högsta tillåtna höjden inom terminalområdet till 70 meter över havet.
Var det något ni tog till er av synpunkterna från den första granskningen?
- Jag tog till mig att boende i närheten fick upplevelsen att industriområdet kröp närmare dem och det var aldrig meningen. I det nya planförslaget har vi ändrat bestämmelserna för området närmast småbåtshamnen till att bara tillåta verksamhet med låg påverkan på omgivningen. Det kan exempelvis handla om enklare förråd, säger Deurell.
Själva naturgasterminalen måste det dock Oxelösunds hamn söka separat tillstånd för.
- Det är ett komplicerat projekt att ta fram en sådan här detaljplan. Sedan är det miljöprövningsdelegationen som prövar själva miljöansökan och deras arbete kan inte slutföras om det inte finns en detaljplan som godkänner markanvändningen.