– Jag är arg. Visst, jag förstår att de måste höja, men att chockhöja på det här sättet, det är fräckt, säger Anna-Maria.
2010 köpte hon tillsammans med sin man den ljusblå stugan ute på Duvholmen i Aspa i Oxelösund. Det är skönt att komma bort från Stockholms innerstad på somrarna. Sedan 1999 har arrendeavgiften för tomten bara justerats enligt konsumentprisindex och den låg förra året på 7260 kr. Nu har Oxelösunds kommun, som äger marken, gått ut med ett förslag om en höjning på max 126 procent - till 17 000 kr. Liknande höjningar har föreslagits många andra stugägare på Duvholmen. Möjlighet att höja arrendet har funnits vid varje förnyelse av avtalet, som löper på fem år, men det har kommunen alltså inte utnyttjat.
– Det är ett väldigt stort jobb med att se över alla arrenden. Bäst vore väl att göra det var femte år. Samtidigt har de boende fått ha en väldigt låg avgift länge nu, säger mark- och exploateringsstrateg på Oxelösunds kommun, Gunilla Marklund.
– Målet i framtiden är att en översyn ska göras varje gång ett avtal löper ut.
Anna-Maria och många av de andra arrendatorerna på Duvholmen har nu bestridit kommunens föreslagna avgiftshöjning, och hoppas få rätt i arrendenämnden. På listan över argument till varför summorna inte är skäliga står det faktum att arrendetomterna inte får användas som helårsbostäder, upplåtas i andra hand eller belånas samt att saker som vinterunderhåll och slyröjning ska genomföras av arrendatorerna. Dessutom störs Anna-Maria av närliggande SSAB.
– Det luktar illa, vi väcks tidigt på morgonen och ibland har bilarna ett tjockt sotlager på sig, säger hon.
Avgiftsförslagen har tagits fram av kommunen genom jämförelse med kostnaden för likvärdiga fastigheter på marknaden. Gunilla Marklund påpekar att samma tillvägagångssätt användes när man satte de nya avgifterna på öarna i kommunen, och att arrendenämnden bara gjorde mycket små justeringar när de förslagen bestreds.
Hur det blir för Anna-Maria och hennes man om höjningen blir av, vet de inte. Att behålla stugan kan bli svårt, men om någon vill köpa den är de tveksamma till.
– Nästa sommar ska ju SSAB gå på max också. Det går inte att ha visning här om det låter och luktar som det brukar göra.
Kommer kommunen att lösa in mark om arrendatorerna hamnar i ett moment 22?
– Det har inte funnits något behov av det tidigare, så jag kan inte tänka mig att det blir aktuellt. Lägena är attraktiva, säger Gunilla Marklund.