Utred vilka konsekvenser lagen om valfrihetssystem (LOV) skulle innebära i Oxelösund – och inför den sedan. Det föreslog alliansen i en motion till kommunfullmäktige – och det är inte första gången de vill öppna upp för privata vård- och omsorgsföretag. Avslag har det blivit varje gång, då de haft majoriteten mot sig, men skam den som ger sig.
”Tyvärr har vissa kommuner avstått från detta och värnat om de kommunala monopolen. Invånarna ställs därför vid sidan av den valfrihet som lagen vill uppnå. Oxelösund är en av dessa”, skriver Dag Bergentoft (M), Bo Höglander (C) och Klas Lundbergh (L) i motionen.
Något gehör fick de dock inte från majoriteten – den här gången heller.
– Nu står vi här och diskuterar LOV, är det femte, sjätte eller sjunde gången de senaste åren? Här handlar det inte bara om att undersöka, utan även införa LOV. Människor är ingen handelsvara, sa Patrik Renfors (V).
Oppositionsrådet Dag Bergentoft pekade på att det i tjänstemännens underlag hänvisades till vad pensionärsorganisationen PRO ansåg i frågan – och inte pensionärsorganisationen SPF, vilka är betydligt mer positivt inställda till LOV än PRO.
– Det är lite strutsmentalitet att inte utreda det här utifrån Oxelösunds förutsättningar. Man behöver inte lägga ut alla verksamhet, utan vissa bitar, sa Bo Höglander.
Men motionen röstades ner.
– Frågan är om LOV är lösningen för hemtjänsten. Det är viktigt med valfrihet för brukarna, men enligt mitt sätt att se handlar det inte om att kunna välja utförare utan om att kunna välja innehållet, sa vård- och omsorgsnämndens ordförande Linus Fogel (S).
– Det finns en mängd rapporter att läsa om privata vård- och omsorgsföretag och beroende på vilket syfte den som skrivit dem haft går det att få fram olika siffror. Nu har det dock kommit en opolitisk rapport som pekar på att det här inte är effektivt, fortsatte Linus Fogel.