Det karga fabriksområdet är kanske inte en plats som gemene man förknippar med grönska, men en växtinventering för tre år sedan visade något annat.
– Då hittade vi 115 olika blommande arter, det är rätt häftigt faktiskt, säger Kristina Branteryd miljöchef på SSAB
Både vilda och planterade arter växer inne på området, och det är viktigt att behålla grönytor med träd och blommor, inte minst med tanke på miljön.
– Träd och växter hindrar damm från att spridas vidare med vinden, berättar Kristina Branteryd som jobbar hårt med att få ut budskapet om betydelsen av biologisk mångfald till de anställda.
– Det kan till exempel handla om att man inte ska ställa ner en grävskopa i ett område som vi ska vara rädda om.
Träden som utsätts för damm och industristoft verkar klara den tuffa miljön förhållandevis bra. Det framkom i en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet gjorde på SSAB-området.
– Det visade sig att de mår bättre här än i storstadsmiljöer, säger Kristina Branteryd.
Ett deponiområde bredvid en parkering visar sig sjuda av växtlighet om man synar marken lite närmare. Henrik Aldén, ingenjör på SSAB och allmänt kunnig på växtområdet, hittar ett tiotal arter på bara några kvadratmeter. Blåeld, gullklöver, kråkvicker, rödklöver - och smultron för att nämna några. För vissa av växterna är industrimiljön faktiskt optimal.
– Strimsporre har sin biotop i grus och man ser den ofta vid järnvägar. Den vill ha det lite torrt och eländigt.
Här växer även Ekorrkorn. En slagning i Sörmlands flora visar att gräset är sällsynt i länet och återfinns vid ett 20-tal lokaler. Det verkar ha tagit en lite annorlunda väg till Oxelösund.
– Jag tror att det har spridits hit via kolbåtar och trivs i karg och mager mark, det är lite speciellt.