I kontorsrummet i bostadsrättsföreningen Furans lokal på Trädgårdsgatan lyser laptopskärmen. Inomhustemperaturen i fyra utvalda lägenheter visas och det är den temperaturen som styr inflödet av fjärrvärme till hela föreningen. Det är en av anledningarna till att föreningen nu prisats.
Men i flera år har kommunens miljöstipendium, som utses av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, inte delats ut. Antalet nomineringar har antingen uteblivit helt, eller inte fallit i nämndens smak. I år hade det kommit in endast en motivering, men bostadsrättsföreningen Furan nominerades under nämndmötet, där stipendiaten skulle utses. Och deras arbete föll ledamöterna i smaken.
– Det har inte blivit något under några år, trots att vi annonserat om att få in nomineringar. Sedan måste det ju vara något utöver det vanliga. Det räcker inte att fixa hemma i den egna bostaden, säger Inge Ståhlgren (S), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsbyggnadsnämnden.
– De har gjort ett jättebra jobb på eget initiativ som de har bekostat själva. Jag tycker att det är värt beröm och belöning. Stipendiet är på 10 000 kronor, fortsätter Ståhlgren som var den som nominerade Furan.
Tillbaka till kontorslokalen och laptopskärmen. Föreningsordföranden Sten Olsson har bytt program till ett som visar hur mycket el som solcellerna genererar. Det kalla novemberregnet har börjat falla från en kompakt molnhimmel, så i dag drar de inte in speciellt mycket. Men annat har det varit sedan anläggningen sattes i drift i somras. Under juli, augusti och september täckte solcellerna deras egna behov och samtidigt kunde de sälja el och fick in 25 000 kronor. Under samma tid ska de enligt sina beräkningar ha besparat naturen på 25 ton koldioxid.
– Det koldioxidutsläppet motsvarar ungefär 10 000 mil med en personbil. Och enligt prognosen för 2016 har våra driftkostnader blivit 485 000 kronor lägre, säger Boris Klintsjö som är vice ordförande i föreningen.
Sten Olsson berättar att de investerat i solceller och värmesystem både med tanke på miljön och ekonomin.
– Det är 50–50. Med tanke på att vi har SSAB som granne så känns det bra att göra något för att minska koldioxidutsläppen, säger han.
– Vi är det första flerbostadshuset som har installerat solceller och hoppas att andra i Oxelösund följer efter, säger Boris Klintsjö.