– Vi jobbar med de riktlinjer som Region Sörmland och smittskydd tagit fram regionalt i Sörmland. Vid misstanke om smitta använder vi visir, munskydd och förkläden utan ärm. När det finns en konstaterad smitta använder vi långärmade förkläden förutom allt det andra. Sedan kan vi ta egna beslut i Oxelösund, det är inte förbjudet att använda skyddsutrustning, säger Titti Kendall som är chef för äldreomsorgsförvaltningen vid Oxelösunds kommun.
Hon säger att hon inte kan kommentera enskilda ärenden, som det om paret i artikeln här intill som vill att hemtjänstpersonalen ska ha skyddsutrustning. Kendall berättar att det i övrigt är basala hygienrutiner och klädregler som gäller vid brukarkontakt inom äldreomsorgen. Att det bland annat handlar om rena kläder, god hand- och underarmshygien och att försöka hålla avstånd så gott det går.
Om en brukare eller dennes anhöriga vill att hemtjänstpersonal ska använda skyddsutrustning och själva tillhandahåller den – gör ni det då?
– Då blir det enhetschefen som får göra en riskbedömning. Det kan se olika ut beroende på vilket vårdbehov brukaren har. Det beror på vilken hjälp en brukare har som avgör det.
– En del i vår linje bottnar i att vi inte har haft en smittspridning i vår verksamhet i Oxelösund. Det har funnits enstaka fall av smitta, men ingen smittspridning på en avdelning eller i en hemtjänstgrupp. Det är ganska längesedan vi hade ett fall av covid-19 och just nu har vi inget.