Tidningen har tidigare skrivit om att SSAB anmält att de vill riva Brannäs gård som ligger på deras mark på Brannäshalvön i Oxelösund. Gården hör till en av Oxelösunds äldsta byggnader och har anor från 1500-talet. SSAB meddelade då att de eventuellt har en lösning på gång, men den verkar nu ha gått om intet.
– Vi har erbjudit både Oxelösunds kommun och Strängnäs stift att överta Brannäs gård, om de flyttar husen från platsen. Båda har meddelat att de tackar nej till erbjudandet, säger Sari Heikkinen som är kommunikatör vid SSAB i Oxelösund.
Oxelösunds kommun trodde först att de kunde stoppa rivningen, men fick ändra sig och ta bort ärendet från ett nämndmöte i början av sommaren.
"Vi vill inte att de ska kunna riva Brannäs gård, men vi såg att det inte finns något i regelverket som gör att vi kan stoppa det", sa miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Annsofie Karlsson (M).
Efter SSAB:s utspel berättar hon att Oxelösunds kommun helst velat se att Brannäs gård renoverades och bevarades i sin nuvarande miljö, där läget och omgivningarna är en del av Brannäs historiska värde.
– Att flytta byggnaderna till annan plats är problematiskt på flera sätt. Dels är det kostsamt och den kostnaden är inget vi har budgeterat för, dels ska byggnaderna klara en flytt, vilket vi inte vet om de gör och dels ska man hitta en ny plats där Brannäs skulle passa in. Sen behöver det renoveras då byggnaderna innefattar en stor underhållsskuld, säger Annsofie Karlsson (M).
– Det är komplicerat och kostsamt och inte något som tillhör kommunens kärnverksamhet, vilket har gjort att vi bedömer att vi inte kan prioritera ett användande av skattemedel till detta. Allt detta sammantaget har gjort att vi har valt att tacka nej till SSAB:s erbjudande, fortsätter hon.
Nu har även Svenska byggnadsvårdsföreningen vaknat – och satt upp Brannäs gård på Gula listan. Listan är ett mångårigt projekt som de driver och som handlar om att uppmärksamma det som organisationen bedömer vara "kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer som hotas av rivning, förvanskning eller bristande underhåll".
"Brannäs gård utgör några av kommunens äldsta byggnader och är en viktig del av kommunens kulturhistoria. SBF ställer sig bakom Oxelösunds kommuns och Sörmlands museums bedömningar om byggnadernas höga kulturhistoriska värden" står det i föreningens motivering.
Stephan Fickler är byggnadsantikvarie vid Svenska byggnadsvårdsföreningen. Han berättar att de är en ideell organisation som inte har någon formell makt, men kan driva opinion i sådana här ärenden.
– När vi gjorde en analys av Gula listan för några år sedan visade det sig att de ärenden där det funnits ett stort engagemang i sociala medier hade en större chans att bli bevarade, säger han.
– I och med att vi klassas som en miljöorganisation kan vi i vissa fall överklaga sådana här ärenden om vi anser att de exempelvis bryter mot plan- och bygglagen eller miljöbalken, fortsätter Stephan Fickler, men kan inte svara på om ett överklagande skulle vara aktuellt i det här fallet.
Till sist verkar Brannäs gårds öde ligga i SSAB:s händer.
– I dagsläget har vi inte fastställt något datum för rivningen, säger Sari Heikkinen.