Bygglovsärende dröjde – i flera år

Det började med en vilja att bygga ett staket i fiskehamnen – och slutade med att kommunen fick allvarlig kritik från Justitieombudsmannen – flera gånger.

Planket som skymtar till höger har det till sist beviljats bygglov för. Men egentligen var det tänkt att det skulle omgärda hela grusplanen och bilda en innergård.

Planket som skymtar till höger har det till sist beviljats bygglov för. Men egentligen var det tänkt att det skulle omgärda hela grusplanen och bilda en innergård.

Foto:

Oxelösund2017-11-11 14:00

I mars 2014, för drygt 3,5 år sedan sökte ett Lajla Menon och Tommy Jonsson bygglov för ett staket runt delar av sin fastighet som de kallar Femörevärkstan i Oxelösunds fiskehamn. Men ingenting hände. Och sedan hände – ingenting. Då anmälde paret ärendet till Justitieombudsmannen (JO) med motivationen att det tagit alldeles för lång tid för kommunen att handlägga bygglovsärendet.

– Vi byggde planket 2009. Nu har vi bygglov för det som står på plats men inte för det vi sökte, att få bygga ett runt hela innergården, säger Tommy Jonsson.

I lokalerna har de bland annat hyrt ut rum till turister, haft konstnärsateljé samt renoverat båtar. Planket var framförallt till för turistverksamheten, att de skulle kunna skapa en mysig innergård.

Det är med bestörtning jag nu konstaterar att ärendet ännu inte har avgjorts

JO riktade allvarlig kritik mot miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för långsam handläggning av ärendet. Då hade det gått ett drygt år sedan paret först lämnade in sin bygglovsansökan.

Sedan hände ingenting. Paret gjorde då en ny anmälan till JO vid årsskiftet 2016–2017. Återigen pekade de på långsam handläggning och att inget ännu hänt med deras bygglovsansökan.

I slutet av sommaren 2017 kom nästa beslut från JO. De riktade, precis som gången innan, allvarlig kritik till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

”Det är med bestörtning jag nu konstaterar att ärendet ännu inte har avgjorts, trots uppgifterna i nämndens remissvar till JO. Handläggningstiden är fullständigt oacceptabel. Inga handläggningsåtgärder har vidtagits sedan den 24 april 2015”, skriver JO i sitt beslut från slutet av augusti.

Handläggningstiden är fullständigt oacceptabel

JO skräder inte orden utan menar även att ”passiviteten vittnar om nonchalans från nämndens sida”.

Kritiken stannar dock inte där. JO hämtade in ett dagboksblad för bygglovsärendet där det hade registrerats en utgående handling den 3 februari samma år med beskrivningen ”bygglov med startbesked”, vilket inte stämde. Något som nämnden senare förklarade med att det troligtvis rört sig om att ärendet påbörjats av misstag i ärendesystemet.

”Det är anmärkningsvärt att denna felaktighet inte uppmärksammades och åtgärdades innan dagboksbladet gavs in till JO. Det måste ha stått klart för nämnden att uppgifterna i dagboksbladet skulle läggas till grund för mitt beslut”, skriver JO.

”På grund av den då rådande personalsituationen på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen under åren 2015 och 2016 så har ärendeöverföringen mellan handläggare inte fungerat i det aktuella ärendet varpå ärendet olyckligtvis avstannat”, står det i miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanfattning av ärendet tidigare i år.

För Menon och Jonsson har dock tiden runnit ut. De har nyligen sålt fastigheten och kommer inte att ha någon mer verksamhet i Oxelösund.

– Vi lämnar Oxelösund nu och vill glömma så mycket som möjligt av det här, säger Jonsson.

Tidslinje – detta har hänt

Mars 2014: Bygglovsansökan lämnas in.

November 2014: De sökande anmäler till JO på grund av långsam handläggning.

November 2015: JO riktar allvarlig kritik mot miljö- och samhällsbyggnadsnämden för långsam handläggning.

December 2016: Paret gör en ny JO-anmälan där det återigen pekas på den långsamma handläggningen.

Augusti 2017: JO riktar allvarlig kritik mot miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för att ärendet ännu inte avgjorts.

Oktober 2017: Bygglov beviljas för det befintliga staketet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om