D-skolan i Oxelösund – ett minisamhälle som inkluderar

På D-skolan i Oxelösund har man ett etablerat arbetssätt som bland annat innebär att alla nyanlända elever ingår i en klass från dag ett. Ett inkluderande sätt att jobba som gör att de nyanlända eleverna lär sig svenska mycket fort.

Oxelösund2013-12-16 06:32

– Alla elever ska finnas inom ramen för en klass. Vi har inga smågrupper eller förberedelsegrupper. Vi tror att mångfald berikar och har byggt upp en skola där alla självklart är med i ett naturligt sammanhang och känner gemenskap direkt, säger Annelie Danling Brash, som är speciallärare och lärare i svenska som andraspråk på D-skolan.

Annelie Danling Brash berättar att D-skolan har många nyanlända barn i sina klasser och att man på skolan under lång tid byggt upp en undervisningsmodell för de eleverna som man ser fungerar.

– Eleverna lär sig svenska oerhört fort, då de är med i ett naturligt "språkbad" med sina kamrater, säger hon.

När en elev som är nyanländ i Sverige ska börja på D-skolan börjar man undervisningen redan vid inskrivningssamtalet, berättar Annelie Danling Brash. Ämnena svenska, engelska och matematik introduceras först och till inskrivningssamtalet brukar Annelie Danling Brash ta med sig några läroböcker för att låta eleven och föräldrarna bekanta sig lite med undervisningsmaterialet. Samtidigt får hon en bild av elevens tidigare kunskaper, vilket underlättar när eleven ska fasas in i undervisningen på skolan.

Det arbetssätt som gäller på D-skolan bygger mycket på delaktighet och inflytande, förklarar Annelie Danling Brash. Eleverna ska känna sig sedda, deras individuella behov ska styra undervisningen. För egen del jobbar Annelie Danling Brash som speciallärare tätt tillsammans med de övriga lärarna på skolan. Hon har ett eget språkrum där hon ibland ger extra stödundervisning, men ofta rör hon sig ute i klasserna och stöttar de ordinarie klasslärarna utifrån de aktuella behoven.

Elevernas behov av stöd utvärderas kontinuerligt och kan variera från vecka till vecka, berättar Annelie Danling Brash.

– Dialog och reflektion är två nyckelbegrepp, säger hon.

Annelie Danling Brash liknar D-skolan vid ett väl fungerande minisamhälle där ingen ställs utanför.

– Vi upplever att vårt sätt att arbeta här också ger ringar på vattnet mot främlingsfientlighet ute i det stora samhället, tillägger hon.

D-skolans inkluderande sätt att arbeta med nyanlända elever har uppmärksammats av andra skolor, som har velat lära sig mer om hur Oxelösundsskolan jobbar.

– Jag har haft flera studiebesök i mitt språkrum, säger Annelie Danling Brash.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om