Camilla och Puttes diner på väg att försvinna

I ett drygt decennium har en klassisk amerikansk diner lockat både bilentusiaster och skiftarbetare att äta hamburgare och dricka milkshake i Oxelösund.
Men nu ser ägarna slutet.

Camilla och Puttes breakfast and diner, Oxelösund.

Foto: Peter Alexis

Oxelösund2025-03-28 01:00

Nyheten i korthet

  • Camilla och Puttes breakfast and diner, en populär amerikansk restaurang i Oxelösund, planerar att stänga efter mer än ett decennium.
  • Ägarna, Camilla Boley och Putte Ödbro, har drivit restaurangen med långa öppettider och minimal semester.
  • De hoppas att någon kommer att ta över och fortsätta driva restaurangen i samma stil, men om ingen gör det kan de överväga att ändra verksamheten och minska öppettiderna.

– Under de nio första åren hade vi bara två veckors sammanhängande semester, säger Camilla Boley.

Om man ska sammanfatta anledningen till att hon och Putte Ödbro kommer att sluta driva Camilla och Puttes breakfast and diner så kan det göras med citatet ovan.

Att driva en restaurang som öppnar klockan 05.00 och, åtminstone några dagar i veckan, stänger 20.00, tär på krafterna.

Men vi gör nog bäst i att vrida tillbaka klockan ett drygt decennium.

Det som en gång i tiden var ett Sibylla-gatukök hade stått tomt i några år, när Putte och Camilla fick upp ögonen för det. Om Putte Ödbro låter bekant är det han som startade Puttes smörgåsbar i Oppeby som numera drivs i annan regi.

Vid Styrmansgatan i Oxelösund öppnade de två en amerikansk diner och när man nu kliver in finns här de klassiska båsen som gästerna sitter och äter i, en jukebox och mängder med LP-skivor med Elvis och andra gamla musiklegendarer på väggarna. Menyn passar inredningen, här finns hamburgare, milkshake och amerikanska pannkakor.

undefined
Inredningen i Camilla och Puttes breakfast and diner är minst sagt amerikansk.

– Samtidigt känns det sorgligt att sluta. Vi har mycket stammisar och har haft otroligt kul. Det har varit en familjär känsla och mina söner har näst intill växt upp här, säger Camilla Boley.

De senaste två åren är det just sönerna Oliver och William Boley som haft huvudansvaret för restaurangen. I köket hoppar även yngsta brodern Christopher in.

– Vi är uppväxta här och började hjälpa till tidigt. Man har alltid kunnat gå hit, men samtidigt kan det vara roligt att prova sina vingar och laga annan typ av mat, säger William Boley.

undefined
En jukebox med LP-skivor från förr spelar musik som passar både inredningen och maten.

De berättar om två stora kundgrupper. Dels de som jobbar skift på SSAB och ibland kan avsluta sina pass med att äta stora hamburgare till frukost strax efter klockan 06.00. Den andra gruppen som sticker ut är bilentusiasterna som tar en extra omväg för att parkera sin, ofta kärleksfullt renoverade amerikanska bil, utanför dinern.

– Vi hoppas att någon vill ta över det här och driva det vidare i samma stil. Själv vet jag inte än vad jag ska göra när vi inte har det här mer, säger Camilla Boley.

undefined
Fredrik Gustafsson är en av stammisarna och tycker inte att det är roligt att Camilla och Putte vill sluta.

En av stammisarna som tycker att det är sorgligt att det bara ser ut att bli en sommar till för Camilla och Puttes är oxelösundaren Fredrik Gustafsson, som precis fått en burgare på tallriken.

– Det känns inte roligt alls. Det här är ett av få bra ställen i Oxelösund och det märks att grabbarna kan laga mat. Det är inte massproducerat utan gjort med fantasi, säger han.

Planen nu är att driva restaurangen en sista sommar och sedan avsluta med en rejäl fest. Personalen är redan underrättade om att det inte blir någon fortsättning i höst. När augusti ebbar ut är det tänkt att det ska ta slut, men en liten brasklapp finns dock.

– Om vi inte får det här sålt så får vi fundera på hur vi gör. Det kommer nog bli mindre öppettider i så fall och lite annan verksamhet, säger hon.

Om det inte kommer gå att äta era hamburgare längre – hur gör man en riktigt bra burgare hemma?

– Då behöver man göra hamburgaren själv och inte köpa något färdigt. Sedan skulle jag grilla den på en kolgrill och göra den ganska simpel, med dressing, grönsaker, ost och bacon, säger Camilla Boley.

undefined
Bilderna på gamla bilar som parkerats utanför dinern ramar in bardisken. Oliver Boley har hjälpt till i köket sedan tidiga tonåren.
Karta: Camilla & Puttes Breakfast & Diner
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!