– Nu gillar jag ju inte sill, men snaps går bra. Helst OP Anderssons, säger Oxelösundsbon Inge Ståhlgren.
Rökt lax och prinskorv går hellre ner i matstrupen. Ja, egentligen det mesta på midsommarbordet – förutom då sillen. Midsommar brukar han och hans fru Monica fira tillsammans med tre andra gamla kompisar med respektive. De turas om att hålla i midsommarfirandet.
I år styrs kosan mot Vassmolösa utanför Kalmar.
– Det blir mat och bad i Kalmarsund, fortsätter han.
Men den här midsommaren blir speciell. Som färsk riksdagsledamot (han ersatte i höstas sörmlänningen Fredrik Olovsson) kastades han in i ett historiskt skede när Sverigedemokraterna väckte misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfvén (S). Sd lyckades med hjälp av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna skicka in landet i politisk instabilitet.
– Tråkigt, beklagligt och onödigt. Man kan fråga sig varför Vänsterpartiet gick med på det här, de har ju inte presenterat något alternativ, säger Inge Ståhlgren, som stannade kvar en dag efter omröstningen.
Han har blivit tillsagd att hålla sig nära telefonen under midsommar. Han ska med kort varsel, i alla fall ett dygn, kunna inställa sig i riksdagen för omröstning.
– Jag misstänker att vi får något slags besked under helgen, men jag räknar med att det blir först på måndag som det kan bli omröstning.
Nu pågår sonderingar mellan olika parter. Inge Ståhlgren har ingen i roll i det, han säger att för egen del gäller det bara "att sitta still i båten".
Det gör däremot inte Stefan Löfvén. Statsministern är en ledare som Inge Ståhlgren uppskattar högt.
– Han är helt fantastisk, lugn, trygg och stabil.
Hur det kommer att landa i vem som kan regera med vem är oklart, menar Inge Ståhlgren. Statsministern har till på måndag tid att lösa knutarna.
– Det är femtio-femtio att det blir ett extraval eller nya talmansrundor, som ska visa vem som kan styra.
Nu 69-årige Inge Ståhlgren har lång erfarenhet av kommunpolitiken i Oxelösund. Han har bland annat fått klä skott för att han var drivande i att lägga ned bandybanan på Ramdalen.
När han i höstas fick förfrågan om en riksdagsplats svarade han omedelbart ja. Men de senaste dagarnas politiska turbulens hade han gärna varit utan.
– Visst, det är en historisk händelse, men den hade jag gärna sluppit. Det är både rörigt och krävande, säger han.