2007 fick SSAB sitt miljötillstånd som krävs för att producera stål i Oxelösund. Men på tolv punkter fick bolaget en prövotid för att utreda särskilda utsläppsfrågor. Tiden har gått och på åtta år har inte ett enda av de tolv utredningsvillkoren fastställts av miljödomstolen.
– Alla sidor skulle gärna vilja komma vidare i det här, jag tror att alla är rörande överens om det, säger Kerstin Gustafsson, handläggare på Naturvårdsverket.
Verket vill se ett avgörande så snart som möjligt och anser att de kompletteringar som har begärts in av SSAB bör lämnas in omgående.
– Det hade underlättat för alla om vi kom vidare i det här. Vi känner också att vi vill sätta punkt.
Målet, som ligger hos mark- och miljödomstolen i Nacka, är i dag, åtta år efter att miljötillståndet började gälla, uppe i över 200 aktbilagor i en skriftväxling mellan SSAB, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Sörmland.
– Det är oerhört mycket material, säger SSAB:s miljöchef Kristina Branteryd.
Ola Sundin, handläggare på länsstyrelsen, säger att det nu finns så mycket material att det är svårt att få en överblick.
– Vi har grävt ner oss så mycket i alla detaljer så att det är svårt att få upp näsan över horisonten, säger han.
På SSAB i Oxelösund har Kristina Branteryd förlikat sig med den segdragna processen.
– I början tyckte jag det var aningens frustrerande, men det ser ut så här, säger hon.
Hon säger också att det faktiskt driver miljöfrågorna i och med att nya utredningar görs som kan leda till minskade utsläpp.
Jan-Olof Arvidsson, tekniskt råd vid mark- och miljödomstolen, medger att målet är synnerligen omfattande.
– Det är vanligt att det är något som man behöver skjuta upp och utreda mer, men att det är så många frågor som i det här fallet är kanske inte så vanligt.
Däremot tycker han, liksom Kristina Branteryd, att processen i sig driver på miljöfrågorna.
– Under prövotiden får man en fördjupad förståelse för vad som kan göras för att ytterligare begränsa utsläppen och man kan komma på hur man kan skärpa villkoren ytterligare, säger han.
– Inte sällan kan det vara en fördel för miljön.
Han tror att det kan komma ett beslut från domstolen under våren 2016.