Vid lunchtid tisdag den 22 maj 2018 får räddningstjänsten ett larm om att det brinner i sjöbodar och en intilliggande byggnad längs Femörekanalen. Branden begränsas men när den väl är släckta har fyra av de gamla röda sjöbodarna och en av Båt och motors hallar förstörts.
Dagen efter går sjöbodsägaren Peter Karlsson och röjer bland de förkolnade resterna.
– Jag är lite chockad. Boden har varit i familjens ägo sedan min farfar och hans bror köpte den så jag har ränt runt här nere som barn om somrarna, sa han.
Ett drygt år sedan håller han och frun Anna Kaski-Karlsson på och bygger upp en ny sjöbod. På båda sidorna om dem håller andra sjöbodar på att ta form och planen är att alla fyra som förstördes ska ersättas.
– Det är tudelat. Det var fint att ha något gammalt som funnits här väldigt länge, samtidigt är det roligt att kunna bygga upp något nytt, säger Peter Karlsson.
– Vi bygger upp den här på ett liknande sätt som den gamla var. Det är ju andra byggmetoder i dag, men de ska smälta in och exempelvis ha samma lutning på taket, säger Anna Kaski-Karlsson medan hon målar en av kortsidorna med rödfärg.
Kommunen planerar att ta fram en ny detaljplan för området och paret berättar att det drog ut på tiden innan de fick klartecken för att bygga sjöboden där den stod tidigare.
– Vi fick erbjudande om en plats vid Strandvägen först, men till sist fick vi möjlighet att bygga här. Om vi måste flytta i framtiden kommer jag att protestera, jag hoppas verkligen att vi får vara kvar. Det är ingen här som vill flytta och folk som passerar förbi nu när vi jobbar har sagt att det här sjöbodsområdet måste bevaras. Det finns inte så mycket annan gammal skärgårdsbebyggelse kvar i staden, fortsätter Kaski-Karlsson.
En bit bort, på en gräsyta mellan Båt och motors tidigare lokaler och Restaurang Läget, har kommunen gjort markarbeten för fyra sjöbodar.
– Vi har lagt ut grus. Det är en enkel förberedelse för att möjliggöra för att sätta upp sjöbodar, säger Kjell Andersson som är mark- och exploateringsstrateg vid Oxelösunds kommun.
Det var just de fyra vars sjöbodar som brann ner som fick erbjudandet om att bygga upp dem här. Alla tackade dock nej och valde den gamla platsen längs med Femörekanalen. Man har inte tagit beslut för om någon annan ska få bygga sjöbodar här än, så nu är det oklart vad de fyra grusytorna ska användas till.
– Det ska påbörjas en detaljplaneprocess för hela området, då får vi se vad det blir där, fortsätter Andersson.
Oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) tycker att man gått händelserna i förväg när man valde att förbereda för sjöbodar längs med Strandvägen.
– Jag tycker att det är positivt när man är snabb, men här har man varit lite för snabb. Vi hade en workshop i kommunstyrelsen i maj om vad som ska hända med det här området. Sedan blev jag jättesnopen när det kom fram att det redan börjat förberedas platser till sjöbodar. Det är att gå händelserna i förväg, säger han.
– Det är viktigt att se sammanhanget i hela området och nu har inte ens detaljplanen påbörjats. De här markarbetena rör sig säkert inte om några stora pengar, men det spelar ingen roll. Man ska vara rädd om varje skattekrona.