Expertens råd: Så lätt kan du spara energi

En nybyggd villa med fjärrvärme skulle kunna spara upp till 25 procent energi om givaren satt på insidan av huset i stället för ute. Det menar energiexperten Leif Kumlin.

OXELÖSUND2009-10-08 10:09

– Varken politiker eller branschen vill spara energi. VVS-branschen är väldigt gammalmodig och konservativ och byggindustrin vågar inte, eller vill inte bygga energisnåla hus i Sverige, säger han.
Han får också medhåll från Arne Andersson, handläggare på Energimyndigheten, som menar att Energimyndigheten har svårt få till någon förändring.
– Vi har försökt peka på bättre styr- och reglersystem för detta men vi kan bara rekommendera och inte säga vad någon ska göra, säger han.
De flesta hus i Sverige med vattenburen värme har utegivare eftersom det är standard.
– När familjen kommer hem och sätter på tv, dator och börjar laga mat stiger temperaturen med 1,5 till 2,5 grader, som ett utegivarsystem inte kan känna av. Har du innegivare blir det också varmare om du lagar mat, men då skickar den en signal om att det inte behövs mer värme, säger Leif Kumlin.
Utegivarsystemen installeras även i nybyggda hus, till exempel i de nya fjärrvärmda kedjehusen på Femöre i Oxelösund.
– De här husen utsätts för mycket vind och jag skulle tro att det är realistiskt att säga att de kan spara 20 procent genom att byta. När det blåser nordanvind blir utegivaren kall och drar på extra värme, säger han.
Kritikerna menar att innegivarsystemen är för tröga för att hinna sätta igång värmen när temperaturen sjunker och att det är svårt att spara energi.
Leif Kumlin, som också sitter med i test- och kontrollorganisationen SWETIC:s tekniska kommitté, har andra erfarenheter.
Det allra första testet han gjorde, på 90-talet, gav en energibesparing på nästan 9 procent. Därefter har testerna fortsatt och kunskapen om var innegivarna ska placeras förbättrats. Vid de senaste testen har besparingarna varit minst 15 procent.
Men alla hus är olika och kräver specifika energisparlösningar.
– Börja med att göra en energibesiktning. Utan den vet du inte vad du kan göra för energisparande åtgärder och hur mycket du kan spara i energi och kronor, säger Leif Kumlin.

I papperstidningen torsdag 8 oktober: Fjärrvärmeleverantörer saknar efterfrågan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om