Båt och motors ägare Örjan Berg bekräftar det som Susann Borg antydde. Att båtfolk som inte orkar med sjölivet – men vill ha kvar friheten – väljer husbil i stället. Tydligare blir det knappast inte än inne i företagets hall där båtarna numera får samsas med husbilar.
– Det såldes ungefär 4300 husbilar i Sverige 2016 och det var en ökning med 30 procent jämfört med 2015. Samtidigt hamnar husvagnarna i skymundan. Den försäljningen gick upp 14 procent under samma tid. Husbilarna exponeras mer då de byter plats betydligt oftare än de som har husvagn och på så sätt syns mycket mer ute på vägarna, berättar Berg.
– Det är en annan typ av campare som börjat köpa husbilar. De flesta är 50 plus med utflugna barn. Hundägare är också vanligt, då det är svårare för dem att semestra utomlands. De som kommer hit och tittar på husbil står väldigt sällan i valet mellan husbil och husvagn, det är bara husbil som är alternativet, fortsätter Berg.
Att resursstarka semesterfirare hittat till campingplatserna är dock ingen högoddsare. Men alla är inte glada över utvecklingen med ett mer och mer lyxigt campingliv. Ann-Charlotte Ekensten driver Campingbloggen sedan fem år tillbaka och beskriver hur turisterna delats i två läger kring campingplatsernas utveckling.
– Dels har du de som vill ha enkla campingar och inte betala för mycket. Sen finns det som kallas för "glamping", de som tycker att det är viktigt att det finns en schysst restaurang, ett spa i närheten och service hela tiden. Själv är jag Svensson-campare, jag tycker man tappar tjusningen när det blir för avancerat, säger hon i en intervju med TT.
Med den höjda standarden har också priserna gått upp och tillgängligheten blivit mindre, menar Ann-Charlotte Ekensten.
– Det uppfattas som ett billigt sätt att semestra, men många tycker att det blivit dyrt. Det spontana i att campa har också försvunnit när det blivit så populärt. Det förstör grejen för många, det här med att "bara stanna till" har försvunnit, säger hon.