Över en miljon svenskar använde rutavdraget förra året, vilket är en ökning med sju procent jämfört med 2019, enligt Skatteverkets preliminära statistik. Det är en utveckling som pågått i flera år och som inte bromsats på grund av pandemin. Trots att det skulle ha kunnat vara så att folk borde ha fått mer tid att sköta om sitt hem – och dessutom kanske dragit sig för att ta in en utomstående person i sin bostad.
– Rut har ökat stadigt sedan det infördes. Man kan säga att det har gått opåverkat genom pandemin, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till nyhetsbyrån Siren.
Oxelösund hör till den minoritet av svenska kommuner där användandet av rutavdrag minskar. 1 024 oxelösundare gjorde ett rutavdrag 2020 till skillnad mot 1 034 året innan. Även de andra kommunerna i östra Sörmland hamnar under snittökningen på sju procent. Gnesta plus en procent och Trosa och Nyköping plus sex procent.
Jämför man de tre mindre kommunerna i östra Sörmland sticker Trosa ut. 1 708 Trosabor använde rutavdraget jämfört med 973 i Gnesta.
Skatteverket betalade ut sex miljarder kronor för rutarbeten under 2020. För 2021 sker en förändring när taket för rutavdrag höjs från 50 000 till 75 000 kronor per person och år. Det utökas också till att gälla fler tjänster som bland annat tvätt och transport. Det går som mest att få 50 procent av själva arbetskostnaden i rutavdrag, men det förutsätter bland annat att man själv betalat tillräckligt mycket skatt.