Förskola och skola vid Frösängs gärde för 100 miljoner

En ny kombinerad förskola och skola vid Frösängs gärde, för cirka 100 miljoner kronor, är den bästa lösningen för att täcka framtida utbildningsbehov i Oxelösunds innerstad, säger Christer Åhlfeldt, administrativ skolchef i Oxelösunds kommun.

Skolförslag _017.jpg

Skolförslag _017.jpg

Foto:

OXELÖSUND2014-02-17 08:04

Christer Åhlfeldt har varit projektledare för en utredning som haft som uppdrag att se över förskole- och skolsituationen i centrala Oxelösund. I utredningen har två huvudalternativ vägts mot varandra. Det ena alternativet var att behålla och renovera de befintliga byggnaderna; Oxelö förskola, Frösängs förskola och D-skolan. Alternativ två var att bygga en ny samlad förskola och skola för att täcka innerstadens framtida utbildningsbehov.

När utredningen nu är klar är den tydliga slutsatsen att det klart bästa alternativet, både pedagogiskt och ur ett långsiktigt samhällsperspektiv, är att bygga en ny gemensam förskola och skola, med en flexibel utformning av lokalerna, förklarar Christer Åhlfeldt.

– Det ska vara lätt att förändra utifrån hur stora årskullarna är, säger han.

En ny gemensam förskola och skola är tänkt att byggas på den tomt vid Frösängs gärde där Häggenskolan tidigare fanns. Det finns flera fördelar med att bygga en ny skolenhet där, säger Christer Åhlfeldt. Bland annat binder en sådan placering ihop stadsdelarna Frösäng och Innerstaden på ett bra sätt, betonar han. Närheten till Breviksskolan öppnar också för olika typer av samarbeten mellan skolorna, tillägger han.

Dessutom får en ny gemensam förskola och skola vid Frösängs gärde en mycket bättre trafiksituation än vad som gäller för de nuvarande förskolorna och D-skolan i centrala Oxelösund, framhåller Christer Åhlfeldt.

– Trafiksituationen är inte acceptabel vid någon av de skolorna, säger han.

Alternativet att bygga om och vara kvar i de befintliga byggnaderna faller av flera skäl, menar Christer Åhlfeldt. Oxelö förskola och Frösängs förskola är båda byggda med föråldrade planlösningar och är i stort behov av renovering. Särskilt Oxelö förskola är hårt sliten och lokalerna är för små sett till storleken på barngrupperna. Ombyggnad och anpassning av förskolorna till dagens pedagogik skulle bli kostsam och ändå inte ge optimala lokaler, säger Christer Åhlfeldt.

Inte heller D-skolan, som är byggd 1918, är anpassad för dagens undervisning och läroplanens mål. Skolan saknar också salar för bland annat slöjd, idrott och musik. Även grupprum saknas. Innerstadens fritidshem, som är inrymt i bottenplanet på D-skolan, är inte dimensionerat för dagens antal barn har inte heller ändamålsenliga lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om