Flera kommuner i Sverige har sagt nej till att sommarboende med behov av hemtjänst ska beviljas det. Bakgrunden är coronapandemin och det ansträngda läge som många vården och omsorgen har.
Oxelösund är en av kommunerna. Här ville man först och främst säkra upp omsorg för de egna invånarna, samt markera att de som tillhör en riskgrupp inte bör ge sig ut och resa. Efter att ha blivit anmälda till förvaltningsrätten samtidigt som en annan kommun fått ett domslut emot sig tog man ett steg tillbaka.
Avgörandet kom förra veckan – och domen gav Oxelösunds kommun fel.
– Förvaltningsrätten säger att vi inte har rätt att neka hemtjänst till sommarboende, så från och med nu återgår vi till hur vi gjort tidigare. Vi anade att det skulle bli såhär, men ville ändå pröva det rättsligt, säger Linus Fogel (S) som är vård- och omsorgsnämndens ordförande i Oxelösunds kommun.
Det är dock inte 100 procent säkert att den som söker hemtjänst får det.
– Vi har SKR:s vägledning i ryggen och för en dialog med brukarens hemkommun om vi under det rådande personalläget har möjlighet att verkställa begäran. Förhoppningsvis har bosättningskommunen förståelse för läget, men annars har vi ingen laglig rätt att neka, fortsätter Fogel.
Regeringen har sagt nej till att göra en tillfällig lagändring som skulle möjliggöra för sommarstugetäta kommuner att neka sommargäster hemtjänst.
”En sådan förändring kan inte genomföras utan ett ordentligt beredningsunderlag och konsekvensanalys. De signaler jag fått under våren tyder även på att kommunerna själva lyckats lösa detta genom dialog”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.
I Nyköping gick man aldrig så långt som att neka hemtjänst till sommarboende.
– Det beslut vi tog var att säga att vi inte kan garantera den omsorg som brukaren söker för. Vi har inte nekat rakt av, men ville signalera tidigt att man kanske inte får precis det man söker, säger Sofia Amloh (S) som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun.
Hon tycker att det är ett bra beslut som regeringen nu tagit, men tillägger samtidigt att Nyköping inte påverkas så mycket jämfört med betydligt mer sommarstugetäta kommuner.
– Vi har bara haft ett par stycken som sökt hemtjänst och den som blivit nekad kommer nu att bli beviljad, om det fortfarande är aktuellt, säger hon.