Förutom bebyggd mark på Ramdalshöjden är även obebyggd mark både på Ramdalshöjden och i Frösäng är förgiftad av gammalt byggmaterial.
Men i hur stor utsträckning är fortfarande oklart. Oppositionspolitikern Katarina Jakobsson (M) lyfte frågan om PCB i Kustbostäders bestånd i en interpellation i somras.
Svaret från kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S) kom i september och blev bland annat att Kustbostäder gjorde en inventering 2008–2009 och att det då hittades PCB i flera fastigheter. Där det översteg gränsvärdet 500 milligram per kilo har det sanerats.
I Fredrikssons svar står det att de fogar eller utrustning där gränsvärdet inte överskrids, byts ut när det görs reparationer på fastigheten eller när utrustningen ska bytas ut.
"Fogmassa innehållande PCB läcker något vilket innebär att jorden som ligger närmast huskroppen kan innehålla spår av PCB", skriver hon.
Jakobsson vill fortfarande att saneringen prioriteras.
– Man skulle ta prover utanför husen, men resultaten har jag inte koll på. Först får man göra analyserna, sedan dra slutsatserna, säger hon.
– Jag tycker att det är en viktig fråga då det bor barn på de här platserna. De leker överallt och det är bra att ha koll på att vi inte utsätter dem för någon risk, fortsätter Jakobsson.
Camilla Norrgård Sundberg är miljöchef vid Oxelösunds kommun. Hon berättar att halterna i Ramdalen inte är så höga att de utgör en akut hälsorisk och att planerna då kan vara mer långsiktiga.
– Hade det varit farligt för de som bor där så hade vi krävt omedelbara åtgärder. Men även vid dessa halter bör föroreningarna inte ligga kvar i marken, därav våra krav på åtgärder. I mark med PCB ska man inte odla ätbara växter eftersom man då kan få i sig PCB, säger hon.
Charlotte Löfstedt är fastighetsförvaltare på Kustbostäder. Hon berättar att de har en provtagningsplan för deras hyreshusområde på Ramdalshöjden.
– Vi håller på att ta fram en provtagningsplan och ska presentera den för miljökontoret. De måste godkänna den. Det handlar om att avgränsa området för att sedan göra mer noggranna prover, säger hon.
– Vi har stött och blött om vi ska informera om läget som det är nu. Det är ingen fara för dem som bor på området, men naturligtvis, om vi hittar förhöjda värden får vi hantera det. Vi kan få ett föreläggande från miljökontoret om att sanera marken, fortsätter Löfstedt.
Flera rivningstomter, bland annat på Ramdalshöjden och Frösäng, berörs också då det finns spår av PCB i de rivningsrester som ligger kvar i marken. De är dock inte längre Kustbostäders ansvar. Frågan om den förorenade marken har varit infekterad sedan det blev känt att rivningen av bostäder på 90-talet inte gått rätt till. Bland annat uppdagades att armeringsjärn och betong låg nedgrävda i marken på Ramdalsängen. 2014 skrev SN om att det tagits prover och att man funnit förhöjda värden av PCB.
Troligtvis är PCB-problemet inte isolerat till Kustbostäder. Ämnena har varit vanliga i exempelvis fogar i hus.
– För Frösäng, närmare bestämt fastigheterna Snödroppen 1 och Gulsippan 2, har en tidsplan för utredning, provtagning, sanering och dylikt, samt skriftligt utlåtande från sakkunnig miljöexpertis begärts in, säger Camilla Norrgård Sundberg.