Hon upplever efter bara någon månad att hon mår bättre och att artrosskolan är till det bättre.
– Utmärkt, säger Ingrid Persson om artrosskolan.
När hon säger utmärkt menar hon hela upplägget, teori och träning. Teorin består av information om vad artros är och hur det går att förebygga värk och smärta.
Hon har artros i vänster knä och väntar på operation. Värken är påtaglig. För ett drygt år sedan tvingades hon operera högra höften på grund av artros.
Då fanns ingen artrosskola.
Artros är enkelt beskrivet när brosket i en led bryts ned men inte byggs upp i samma utsträckning, vilket gör att en obalans uppstår.
Artros är en reumatisk sjukdom. Uppemot en miljon svenskar har artros.
Ofta leder artros till operation. Med träning kan i en del fall operation undvikas, men framför allt kan den drabbade få ett mer smärtfritt och drägligare liv.
Symtomen för artros kan komma smygande med stelhet och, minskad rörlighet följt av smärta.
Personer som är i riskzonen för artros är den som arbetat med långvarig, upprepad eller tung belastning på höft- och knäleder. Överviktiga, personer som är fysiskt inaktiva och elitidrottare är andra som är i riskzonen samt den som tidigare råkat ut för en menisk- eller korsbandsskada i knäna.
Däremot är normal idrottsutövning bra för lederna.
Och just att träna rörlighet är något artrospatienterna får göra på Oxelösunds vårdcentral under sjukgymnasten Frida Söderkvists ledning.
– Artros är en vanligare sjukdom än högt blodtryck, säger Frida Söderkvist.
Hon gick en utbildning för artrosskola tidigare i år och har en grupp patienter som tränar regelbundet en gång i veckan under hennes överinseende.
Dessutom har varje patient fått ett träningsprogram som de kan köra hemma. Hemmaträningen består av att resa sig och sätta sig på en stol upp till 20 gånger per dag.
Det ökar muskulaturen och bättrar på rörligheten.
– Regelbunden rörelse är viktigt. Brosk fungerar som en tvättsvamp, ingen rörelse och brosket torkar ut, säger Frida Söderkvist.
I träningssalen på Oxelösunds vårdcentral är det cirkelträning, patienterna byter övningar efter ett antal repetitioner.
Ingrid Persson står på en balansplatta i en minut. Det förbättrar muskelkoordinationen, förklarar Frida Söderkvist.
Ingrid Persson har redan efter två månader sett resultat.
– Jag håller mig rörligare och så förstår man vad artros innebär, säger hon.