SSAB håller tillsammans med Vattenfall och LKAB på att försöka tillverka stål med hjälp av vätgas i stället för det beprövade sättet med kol. Något som, om den el som krävs kommer från förnyelsebara energikällor, kan få ner koldioxidutsläppen avsevärt. Nu har Hybrit-projektet blivit nominerat till Naturvårdsverkets miljöpris i kategorin "mod och tempo".
Priset kommer att delas ut vid miljömålsdagarna 2019 i Karlskrona den 14-15 maj. De andra som blivit nominerade i samma klass som Hybrit är Max burgers och Tekniska verken i Linköping. De senare har byggt Sveriges första permanenta och fullskaliga anläggning för rening av läkemedelsrester i avloppsvatten.
Ståltillverkning står för en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp.
– Jag skulle säga att hela Sverige och världen är vinnare när vi nu ställer om en industri som i dag står för så stora koldioxidutsläpp. SSAB:s omställning innebär att vi kommer att kunna minska utsläppen med 10 procent i Sverige och 7 procent i Finland. Om vi vågar gå före i den här omställningen, kanske fler stålföretag i världen följer efter, säger Martin Pei som är ordförande för Hybrit och teknisk direktör för SSAB.