Inget kommunalt VA till sommarstugeområdet

Det är inte ovanligt att kommuner vill att sommarstugeägare ska koppla in sig på det kommunala VA-nätet.

Oxelösund2016-05-12 08:32

Anledningen är enkel: enskilda avlopp är en miljöbov som bland annat bidrar till Östersjöns övergödning. Det händer att sommarstugeägare stretar emot då det kostar en slant.

I Oxelösund verkar det dock vara tvärtom. Sommarstugeägare på Tallholmen, Gölholmen och Namnlösen vill skaffa kommunalt VA, men har fått nej av kommunen.

– En första förfrågan gjordes för flera år sedan, men svaret har blivit att de funderar på att detaljplanelägga området och då vill man detaljplanera först innan någon drar in vatten och avlopp. Jag har verkligen försökt förstå varför, men jag gör det inte, säger Annika Widebeck som har sommarstuga på Gölholmen.

Hon är orolig för hur de sommarboende påverkar den ömtåliga skärgårdsmiljön. I dagsläget finns det sommarvatten och sommarstugeägarna har ordnat avloppsreningen på lite olika sätt. Ett tag trodde Annika Widebeck att hon hittat en bra lösning.

– Jag har separettoa i kombination med latrinkompost. Men sedan fick jag höra av meteorologen Pär Holmgren att det var svårt att fixa det på ett bra sätt i skärgårdsmiljö. Man måste plantera hysteriskt mycket grönsaker för att näringen ska tas tillvara och inte läcka ut, säger Widebeck.

För att rena gråvattnet, det vill säga diskvatten och dylikt, använder hon en infiltrationsbädd.

– Den är ny och modern, men det är svårt att fixa den på ett riktigt bra sätt i skärgårdsnatur, fortsätter Widebeck.

Hon menar att ett kommunalt vatten är den bästa lösningen: "Enda varianten är faktiskt kommunal rening, eller att sluta skita och tvätta sig".

– Jag vill inte förorsaka fler föroreningar, det känns fel. Jag vill inget hellre än att få vattnet renat på rätt sätt och vi skulle betala allt själva. Det skulle inte kosta kommunen någonting, vi har redan kontakt med en firma som har anslutit sommarstugor på närliggande öar. Det har gått bra för att det inte finns några planer på att detaljplanelägga just det området.

Nils Erik Serlin är tillförordnad chef för miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Jag kan inte ärendet i detalj, men det normala är att man vill ha en detaljplan innan verksamhetsområdet för VA utökas. Sedan måste man ha en godkänd lösning. Det är väldigt svår terräng här. Resten av VA-kollektivet ska inte riskera att åka på några högre driftkostnader i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om