Som namnet antyder som kommer brevet från början från de muslimska församlingarna i Eskilstuna. I brevet fördömer församlingarna våldsbejakande extremism och terrorism i religionens namn. Nu har brevet spridit sig utanför Eskilstuna och församlingar i Flen och Oxelösund har också skrivit under.
– Många av dem som kommer hit har släktingar som har dödats av IS. Vi är emot extremism och terrorism, säger Mohie Aldein Terawa, imam i Islamiska föreningen i Oxelösund.
Han tar emot i moskén på Föreningsgatan där islamiska föreningen i Oxelösund sedan ett par år har sin verksamhet. Hit är alla välkomna, gamla som unga. På kvällar har de undervisning i arabiska, engelska, svenska, matte och samhällskunskap. Även icke-muslimer är välkomna till lokalen, exempelvis svenskar som vill lära sig arabiska, säger Mohie Aldein Terawa.
För föreningen är det viktigt att visa samhället både i Sverige och utåt vilken inställning den har till terrorism som sker i religionens namn.
– Enligt islam får man inte slå en annan människa, och man får inte döda. De som gör det gör fel, det är inte islam, säger Khaled Tarawiah som är i moskén och hjälper till med översättningen.
Eskilstunabrevet uppkom i ett samarbete mellan Eskilstuna stora moské och kommunen. I Eskilstuna har alla muslimska församlingar skrivit under och senare har även Al-Hudamoskén i Flen undertecknat skrivelsen. Församlingar i Nyköping, Strängnäs och Katrineholm är inte tillfrågade än, men alla är välkomna att skriva på, säger Abd al Haqq Kielan, imam vid Eskilstuna stora moské.
– Vi tycker att terrorismen är ett fruktansvärt stort problem för alla människor, även muslimer, säger han.
Förutom att många muslimer drabbas direkt i många terrordåd ökar också diskrimineringen mot muslimer för varje terrordåd som sker.
– Särskilt kvinnorna märker av det. De hamnar mellan två eldar, dels de svenskar som vill förbjuda slöja och burkini och dels fundamentalisterna som vill hålla kvinnorna isolerade och trakasserar dem när de går ut, säger Abd al Haqq Kielan.
– Det finns en obehagskänsla i att bli utpekad och inte kunna befinna sig på samma våglängd som andra människor.