600 kilo fosfor och 75 kilo kväve per år. Så mycket mindre utsläpp till vattnet i Oxelösunds skärgård ska det bli per år, nu när Jogersö Bergö kopplats på det kommunala VA-nätet.
– Vi ligger ju på minus från början i och med att vi är på en ö som nästan bara består av berg och som ligger i Östersjön. Det finns inget som kan ta upp det vi släpper ut, säger Arne Algothsson som är en av fem sommarstugeägarne som är med i samfällighetens VA-grupp.
Han får medhåll av två till från VA-gruppen.
– Vi vill värna om Östersjön. Det handlar inte minst om nästa generation, säger Peder Thyrvin.
– I slutändan vill vi hjälpa till, även om vi bara är en liten del av Östersjön. Men vi hoppas förstås att andra tänker i samma riktning. Vi vet att det finns sommarstugeägare på öar här i området som går i liknande tankar, säger Gunnar Järleby.
Vi träffas på fastlandet, på Femöre med utsikt mot ön Jogersö Bergö. Här finns pumpstationen och här går ledningarna upp från vattnet och ansluts så småningom till det kommunala VA-nätet. En gemensam lösning i stället för att var och en skulle hitta en egen väg. Första maj i år startade driften. Även om de inte byggt och dragit ledningar själva, har det varit en lång process som startade 2012.
– Det är många tillstånd som ska finnas på plats. Sedan gäller det att få med alla 39 sommarstugeägare på tåget, vilket vi lyckats med. Det var viktigt, säger Gunnar Järleby.
Det finns många gamla avloppslösningar kvar i sörmländska sommarstugor som inte klarar av dagens miljökrav. Dels bidrar de bland annat till övergödningen av Östersjön och sommarstugeägarna kan bli ålagda att åtgärda dem. En vanlig oro är att det kan komma att kosta en bra slant. De tre är övertygade om att många av de avloppslösningar som fanns på ön inte hade gått igenom en kommunal inspektion.
– Det finns alltid en oro för att sådant här ska bli dyrt, men jag tycker att vi har fått fram en bra lösning. Mycket tack vare att vi valde att ta lån inom samfälligheten som medlemmarna sedan får betala genom en avgift, i stället för att var och en får betala på ett bräde. Och jämfört med om var och en skulle ha gjort en egen, godkänd lösning, så hade det inte blivit billigare, säger Gunnar Järleby.
För sommarstugeägarna på Jogersö Bergö handlar det i genomsnitt om en kostnad på mellan 130 000 och 150 000 kronor för anslutningen fram till tomtgränsen. Totalt handlar det om en kostnad på 4,5 miljon kronor exklusive moms.
Arne Algothsson klättrar ner och tittar till vattenmätaren. Den snurrar, trots att det är i mitten av november. Stugorna på ön har blivit bebodda under en längre och längre tid av året. I samband med vattenledningarna passade man även på att dra nya elledningar som klarar en större belastning.