Kommunen kan tvingas plocka upp bryggor i skärgården

Bryggorna är redan på plats i Oxelösunds skärgård efter att länsstyrelsen har beviljat pengar till projektet. Men nu nekar samma länsstyrelse dispens från strandskyddet för att lägga bryggorna vid vattnet. – Det är olyckligt hur det har utvecklats, säger Erik Lindhe i Oxelösund.

Bryggbråk _042.jpg

Bryggbråk _042.jpg

Foto:

OXELÖSUND2015-01-17 06:28

För två år sedan fick Oxelsöunds kommun EU-bidrag beviljat av länsstyrelsen i Sörmland för att piffa till skärgården och göra den mer tillgänglig för besökare. Stigar, skyltar och nya bryggor planerades. Projekttiden gick ut i slutet av november förra året och då var allt färdigt. Skyltar, stigar och bryggor på plats.

– Det här är en jätteutveckling för Oxelösunds skärgård. Ett verkligt lyft för både besöksnäringen, båtfolk och paddlare. Och det gör skärgården tillgänglig även för folk som inte har egen båt, för grupper som normalt inte är ute i skärgården, säger Erik Lindhe som ansvarade för projektet och är turismansvarig i kommunen.

Men bara några veckor efter att projektet avslutades kom beslutet från länsstyrelsen. Den strandskyddsdispens som beviljats av kommunen upphävdes. Bryggor, och båtar som lägger till vid dem, påverkar växt- och djurlivet särskilt mycket i oexploaterade områden, enligt länsstyrelsen. Exempelvis blåstången, som är viktig för fiskar och smådjur, växer sämre i skugga. Länsstyrelsen anser också att en brygga kan göra att området uppfattas som att allemansrätten inte gäller.

Erik Lindhe tycker det är olyckligt att länsstyrelsens beslut kom så sent.

– Vi hamnade i ett moment 22 när vi var tvungna att slutföra projektet för att tiden gick ut trots att vi inte hade fått dispensen beviljad.

Bara på ett ställe beviljades dispens och det var för turbåtsbryggan på norra delen av Beten. Övriga sju bryggor ges alltså inte dispens och kommunen kan tvingas ta bort dem. Dessutom finns risken att kommunen måste stå för hela kostnaden själv, eftersom projektet inte kunde slutföras.

Oxelösunds kommun hoppas dock på hjälp från att mark- och miljödomstolen och överklagar beslutet.

– Om man inte ger dispens för bryggor i ett fall ger det konsekvenser på väldigt många ställen, säger Erik Lindhe.

I sitt överklagande påpekar kommunen att bryggor onekligen gör sig bäst om de placeras vid vattnet. Och själva idén med projektet som kallas Oxelö skärgård är att öarna med hjälp av bland annat bryggor ska bli mer tillgängliga för allmänheten. Kommunen anser att en brygga tillsammans med skyltar, livbojar och ö-namnskylt ger ett mer välkomnande intryck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om