Småbåtshamnarna i kuststaden är en långkörare. För åtta år sedan presenterades i kommunhuset storslagna planer på att göra Oxelösund till ett marint centrum. Det luktade tjära och visades ritningar på storslaget hotell i kommunhuset när dåvarande kommunalrådet Benita Vikström (S) presenterade satsningen.
Företaget Promarina var villiga att investera mångmiljonbelopp i kuststaden. När alla papper var påskrivna 2009 landade det på att kommunen fick en miljon kronor och att Promarina skulle betala drygt 300 000 kronor i arrende.
I gengäld lovade Oxelösund att betala för en vågbrytare. Kostnad 1,3 miljoner kronor. Vågbrytaren köpte kommunen från ett av Promarinas systerföretag.
I samband med presentationen lovade kommunens representanter att båttaxorna inte skulle skjuta i höjden. Så blev det. Och snart växte kritiken bland småbåtsägarna.
Planerna på ett stort hotell intill gästhamnen som skulle erbjuda året-runt-bad i hamnbassängen med spillvärme från SSAB blev ingenting av. Promarina sa att man saknade finansiärer till hotellprojektet.
Till slut insåg även kommunpolitikerna att situationen var ohållbar. Men samtidigt hade man förbundit sig med ett 15 år långt avtal med Promarina. Nu var frågan hur det skulle lösas.
Lösningen är att Oxelösunds kommun tar tillbaka ägandet och driften av gästhamnen, småbåtshamnarna, markområde. Tillsammans med restaurang Läget och de nytillkomna småbyggnaderna som innehåller ett servicekontor och ett hamnkontor landar kommunens prislapp på drygt 9,8 miljoner kronor.
Det kan ju i sammanhanget framstå som märkligt att kommunen köper tillbaka något man tidigare ägt för tio gånger mer.
Men så kan man inte se det, menar Catharina Fredriksson. Nu får kommunen även en restaurang, en servicebyggnad och ett hamnkontor.
– Jag är nöjd. Nu har vi rådighet över småbåtshamnarna, säger hon.
Och flera delar hennes bild att det är bra att kommunen tar över igen, men att prislappen blev väl hög.
– Skötseln av småbåtshamnarna har varit fruktansvärt undermålig så därför är det bra att kommunen tar över. Men jag tror det är en dålig uppgörelse, säger Bo Jender (M).
– Det verkar vara mycket pengar, men kommunen var tvungen att göra något, säger Leif Berg, ordförande i Oxelösunds motorbåtsklubb.
Han jämför uppgörelsen med Ramdalshöjden. Då sålde kommunen en tomt för 1,7 miljoner kronor och köpte tillbaka den för 6,8 miljoner.