Kristina glömdes på akuten – fick nog efter fem timmar

Efter en riktig helvetesnatt uppsökte Kristina Bartsch akuten på Nyköpings lasarett. Hon placerades i ett rum i väntan på blodprovssvar – sedan gick timmarna. Efter den femte timmen reste hon sig och gick. – Jag kände, här får jag ingen vård.

OXELÖSUND2016-05-06 06:00

Kristina Bartsch, boende i Oxelösund, är en av många med så kallad IBS-mage, vilket innebär att man har olika typer av besvär med magtarmkanalen. Ett av de vanligaste besvären är magsmärtor.

För Kristina kulminerade besvären natten mot söndag, på ett sätt som hon aldrig tidigare hade upplevt.

– Aldrig i den omfattningen. Jag hade kräkts varannan timme hela natten. Sedan fortsatte det under dagen med att jag inte kunde få i mig någon mat, säger hon.

När besvären inte gav med sig valde Kristina att uppsöka akutvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett.

– Vi kom dit vid halv två på dagen. De tog ett blodprov och berättade att de eventuellt skulle sätta in dropp senare, säger Kristina.

Därefter blev hon placerad på en brits i ett rum för att vänta. Efter tre timmar fick hon veta att sjuksköterskan som tidigare hjälpt henne hade slutat för dagen.

– Efter en stund gick jag och tittade ut i korridoren. Då kom en annan sköterska som sa att jag inte fick vara i korridoren.

Kristina blev visad in till rummet igen, där en kall fläkt ovanför britsen börjat påverka den astma som hon också har. Allt sammantaget ledde till en känsla av att vara inlåst, förklarar hon. Sjuksköterskan öppnade då en låst dörr i rummet, en utgång från sjukhuset, som släppte in frisk luft.

När återkopplingen från blodprovet fortsatte att dröja fick Kristina nog. Hon fattade beslutet att gå ut genom den öppnade utgången och lämna sjukhuset. Då hade hon varit på akuten i fem timmar.

– Jag kände att här får jag ingen vård, säger Kristina, som ändå understryker att hon inte vill kritisera sjuksköterskorna.

– De var jättegulliga, allihop. Och jag förstår att det kommer in människor med värre besvär. Det värsta var att jag inte fick någon information, säger hon.

Åsa Björklund, vårdenhetschef på akutmottagningen, ser beklagligt på händelsen.

– Det är jättetråkigt förstås. Vi jobbar hela tiden med våra vårdflöden, i den mån att vi pratar med andra kliniker för att förbättra våra rutiner och arbetssätt, säger hon.

Är det vanligt att patienter som fått vänta i flera timmar på akuten bestämmer sig för att lämna sjukhuset?

– Det är jättesvårt att svara på, men jag skulle säga att det är ganska ovanligt.

För Kristina fick det bli självbehandling istället, bland annat med buljong. Nu mår hon bättre, men är fortfarande medtagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om