Upphandlingen av ett kombinerat lägerboende och omklädningsrum som ska byggas på Ramdalens IP är i slutfasen. Men nu kommer kritik från oppositionsrådet Dag Bergetoft (M). Det är andre vice ordföranden i kommunstyrelsen, Patrik Renfors (V), som hamnat i Bergentofts skottglugg.
– Patrik går ut via sociala medier och skriver att det är ett visst företag som inte fått upphandlingen. Han nämner det inte vid namn, men det surras inom branschen och det är lätt att dra slutsatser. Man får inte prata bredvid mun och sociala medier är inte en bra plattform för att prata om sådana här saker, säger Bergentoft.
Det hela handlar om några inlägg på Facebook tidigare i september där Renfors får frågan om hur det går med byggnationerna på Ramdalens IP.
"Bara att hoppas att det inte blir ett visst företag här i regionen som utmärkt sig på ett inte alltför bra sätt i diverse olika projekt" skriver en av personerna i tråden.
"Det företaget blev det inte, kan jag i alla fall säga. :)", svarar Renfors som högre upp i tråden skrivit att kuverten med anbud är sprättade på upphandlingskontoret.
Ett uttalande som Bergentoft inte gillar.
– Om jag förstått saken rätt får man inte göra såhär. Risken finns att upphandlingen blir överklagad på grund av det här och att byggstarten drar ut på tiden. I vilket fall som helst tycker jag att det här är direkt olämpligt, säger Bergentoft.
Renfors tar dock det hela med ro.
– Det är ingen fara, så länge ingen nämner vem som vunnit upphandlingen. Det nämns inget företagsnamn här. Jag vet inte själv vem som vunnit upphandlingen än, säger han.
Han tror inte att det inte finns risk att upphandlingsförfarandet kan överklagas.
– Överklagningstiden har redan gått ut, det här har vunnit laga kraft redan.
Bo Nordlin är ansvarig utgivare för Inköpsrådet.se, en sajt som specialiserat sig på kunskapsutbyte när det gäller inköp och upphandling. Han berättar att det råder absolut sekretess kring en upphandling till dess att ett tilldelningsbeslut publicerats, det vill säga ett offentliggörande om vem som vunnit upphandlingen.
– Det finns absolut risk för att upphandlingen kan överklagas om sekretessen brutits. Det beror på vilken insyn i processen den som uttalat sig har, säger Bo Nordlin.
Han påpekar att det finns sätt att veta att vissa företag inte blir aktuella trots att man inte fått se anbuden.
– Det kan vara så att man ställt krav som omöjliggör att vissa företag kan vara aktuella, men i vilket fall som helst bör man avhålla sig från att kommentera en upphandling innan tilldelningsbeslutet publicerats.