De sitter ett par lunchgäster kvar på Restaurang Läget när vi träffar Micke Santo en solig och något kylslagen eftermiddag i början av oktober.
– Bara bra tack, det har lugnat ner sig nu efter högtrycket i somras, säger Micke och ler snett när vi hör oss för om dagsläget.
Han berättar att hans italienska farmor är den självklara kulinariska förebilden och hur han tidigt fick lära sig att mat var något mycket viktigt.
– Mat är och har alltid varit halva livet i vår familj, konstaterar han.
Trots att han hjälpte sin pappa att baka pizzor från 16-årsåldern valde han en annan bana – åtminstone till att börja med.
– Jag har jobbat som säljare i många år, men i början av 2000-talet drev jag en lunchkaférörelse i Oxelösund några år innan det blev säljjobb igen, redogör han.
Efter två terminers kockutbildning på restaurangskolan i Nyköping drev Micke Sävö Krog i tre säsonger och därefter blev det fyra år som krögare på Skafferiet innan han fick chansen att ta över Läget i somras.
– Jag fick nycklarna 1 juni och började renovera stället – bland annat lyckades jag få hit 70 gamla kompisar genom Facebook som hjälpte mig att måla om, säger Micke och garvar.
– När vi öppnade 1 juli blev det en enorm anstormning, 300 personer rasade in första dagen och sedan hade vi uppemot 400 matgäster per dag långt in i augusti. Det var verkligen långt över förväntan, fortsätter han.
Hur klarade ni det?
– Vi gjorde väl inte riktigt det. Trots att jag engagerade hela släkten hade vi inte tillräckligt med personal, servicen var inte på topp och vi levererade inte till hundra procent.
– Men jag har bett om ursäkt för det och vi lärde oss mycket av den tiden, tillägger han.
När vi besöker Läget har Micke precis öppnat en vinbar ute på udden ett 50-tal meter från restaurangen och under hösten kör de vidare med bland annat julbord och lite underhållning.
– Vi kör året ut, men vad som händer därefter hänger lite i luften. Min absoluta vilja är att vara med och utforma en helt ny gästhamn, säger Micke och pekar ut över båtarna som guppar stilla där utanför.
Krögaren vid bordet ger ett oerhört engagerat uttryck och så är det också.
– För engagerad skulle jag nog säga – när jag brinner för något går jag in för det med allt jag har, erkänner han.
Hinner du med något annat än krögeriet?
– Nej inte mycket, att vara krögare är en livsstil, jag går på konserter och festivaler när tid finns. Jag har varit på alla festivaler i Hultsfred utom en.
Har du någon favoritkrog?
– Jag har inspirerats av Bastard i Malmö och Lilla Ego i Stockholm – det är två ställen där det inte är så uppnäst. Jag föredrar krogar med uppsluppen stämning.
Till sist Micke – vad är det bästa med Läget vid sidan om läget?
– Det är potentialen här som driver mig – hamnen här i Oxelösund ska bli Östkustens pärla, säger Micke Santo innan vi promenerar ut på udden för att fotografera honom.