Besöket är en del av projektet Trampolinen som Östsvenska handelskammaren startat. Tanken är att högstadieeleverna ska få ett ökat intresse för industri och teknik. Något som i längden även ska kunna påverka framtida studie- och yrkesval.
– Vi vill göra eleverna medvetna om att industrin inte längre är skitigt och smutsigt. Något som har varit en anledning till att det kan vara svårt att rekrytera, säger Johan Björklund, ekonomi- och platschef på Proplate.
Till våren ska eleverna även få besöka Proplate och även göra ett skolarbete. Intresset för att arbeta inom industrin delar klassen och det är framförallt killarna som kan tänka sig en karriär. En av dem är Hugo Petersson som tycker det är bra att få veta vad som händer på olika företag.
– Man vill hitta ett jobb man gillar så mycket att man skulle kunna tänka sig att göra det gratis, säger klasskamraten Ebba Tengroth Langquist.
SO-läraren Calle Elmercrantz tycker att initiativet är bra, han menar att eleverna kanske lyssnar mer på någon som kommer utifrån och berättar om arbetslivet.
– I åttan är man ganska skoltrött, då tycker eleverna det är intressant när det kommer någon som kan prata om vad som händer sedan, säger han.
Besöken blir också extra viktiga i kölvattnet av de senaste dagarnas debatt om Pisa. Josefine Lilja, marknadskommunikatör på Proplate, menar att skolresultaten även påverkar dem, då det i längden sänker konkurrenskraften i världen. Både hon och Calle Elmercrantz tror att det därför behövs fler projekt som Trampolinen.
– Idag är det jätteviktigt att man kan både matte och språk samt har datavana för att kunna få jobb, säger Johan Björklund.